Київ забрав у Ахметова назад дві ТЕЦ. Але не все так райдужно. Що сталось? (АНАЛІТИКА)

КМДА "повернула контроль над тепловим господарством Києва", - йдеться в повідомленні київської влади.

"Сьогодні без перебільшення історична подія – повернуто в управління міста унікальний теплоенергетичний комплекс, що 17 років перебував в управлінні приватної компанії "Київенерго". Попри низку перепон, критики й намагань дискредитувати цей процес, місто реалізувало прагнення громади – повернуло контроль над тепловим господарством Києва. Ми здійснили складну роботу, що тривала два роки. Сьогодні в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго" повертаються, зокрема, дві найбільших теплоелектроцентралі – ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. А також єдиний в Україні сміттєспалювальний завод "Енергія", що працює, – зазначив мер Віталій Кличко на прес-конференції на території ТЕЦ-5.

За словами мера, під контроль міської громади перейшло понад сто тисяч об’єктів: 2,6 тисяч кілометрів теплових мереж, ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, завод "Енергія", майже дві сотні котельних та станцій теплопостачання. На роботу в "Київтеплоенерго" переведено понад 7,5 тисяч кваліфікованих працівників, що забезпечуватимуть стабільну роботу теплоенергетичного комплексу.

Експерт з питань газу й енергетики, редактор Бізнес-цензора Сергій Головньов пояснює:

Поки що є одна на всіх перемога - що активи (ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і завод "Енергія") передали комунальному "Київтеплоенерго" (ТКЕ) від ахметовского "Київенерго" (КЕ).


ТЕЦ Ахметова. Як за допомогою хитрих схем і грабунку України росла енергетична монополія (ІНФОГРАФІКА)

Упродовж найближчого місяця ТЕЦки отримуватимуть газ від ДК "Укрнафтобуріння", а далі видно буде. І тут УВАГА. В "Укрнафтобурінні" акції розділені між компаніями Коломойського і Хоммутинника, як всі написали. Це так. Але ще 22,5% акцій в ДК "Укрнафтобуріння" належать британській Ariana Business, яку ринок давно ідентифікував, як компанію Павла Фукса - того самого, який з потурання Кличка доїть "Київський метрополітен".

Як можна було завести цю компанію, якщо, згідно з Кодексом ГТС, споживач може змінити постачальника тільки в тому випадку, якщо розрахувався за боргами попереднього постачальника? Ця правильна норма була придумана, щоб споживач не міняв постачальників одного за іншим, кожного кидаючи на гроші. Вся історія з заводом "Укрнафтобуріння" - якась мутка.

Сторони ведуть себе так: "йдемо на таран, подивимося, хто перший відверне". Так було, поки Порошенко не надавав всім потиличників і не змусив розрулити якось, бо в іншому випадку зле буде всім. Цар може морити голодом периферію, але гвардія в столиці повинна бути ситою завжди. Інакше царя зметуть. Розрулили, до спільної радості шанованих людей.

КМДА і Кличко хочуть отримати чистий актив без боргів Київенерго, який потім легко можна буде присунути в концесію потрібним людям. Є припущення, що друзям з "Київгазу", де Бойко-Фірташ-Льовочкін. Воно й логічно. Коли є у тебе газові мережі, візьми ще й генерацію на газі - буде повний комплект.

Глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв не хоче брати на себе "мертву дебіторку". Вони там в НАКу взагалі проти будь-яких боргів. Тому що борги підуть в збиток, а при збитках премій собі вже не випишеш. Крім того, дозволь НАК залишити борги на КЕ, у Генпрокуратури з'явиться привід прийти до Коболєва в будь-який момент, коли це стане актуально для президента.

ДТЕК дивиться на це і радіє. Йому вигідно, щоб переміг Коболєв. Тоді борги з КЕ, яке продовжує належати Ахметову, підуть на комунальне ТКЕ. І у Ахметова не буде боліти голова за "кредитний висяк".

Ніяких "колапсів" та "блекауту" в зв'язку з зупинкою подачі газу на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 не було б. До зими Київ спокійно міг би торохтіти на київській "гідрі" і одному-двох блоках Трипільської ТЕС (входить в державну "Центренерго"). Виходить, відвернув Коболєв.

Але найбільше бісить, що всі-всі-всі брешуть і публікують в своїх релізах напівправду. Як завжди.

газ ахметов жкг корупція бізнес енергетика київ

Знак гривні
Знак гривні