Власники ID-карток зможуть міняти місце реєстрації онлайн

Але нескоро, бо поки навіть нема реєстру місця проживання громадян.

Міністерство юстиції України спільно з Міністерством внутрішніх справ готують законопроект, ухвалення якого дозволить змінювати місце прописки за допомогою інтернету.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко в інтерв’ю порталу «Слово і діло», - передає Громадське.

Як зазначається, відповідні зміни будуть стосуватися лише власників ID-карток, адже персональні дані власників традиційних паспортів досі зберігаються переважно у паперовій формі.

«Єдиний момент технічний, який об’єктивно не дає швидко запустити цей сервіс у всій країні, скажу відверто, в нас немає в країні єдиної бази даних або єдиного реєстру місця проживання громадян», — зазначив Петренко.

За словами міністра, дані власників ID-карток заносились до електронних реєстрів, тому саме вони матимуть можливість змінювати місце прописки через інтернет.

«Ті хто, на жаль, мають паперовий паспорт, мають опцію: піти замінити паперовий паспорт на ID-картку і отримати додаткові сервіси, в тому числі, спрощений сервіс щодо зміни місця проживання. Або ж за старою процедурою подавати документи щодо зміни місця проживання, зберігши за собою паспорт старого зразка», — додав Петренко.

Раніше у Мінекономіки пропонували скасувати відмітку про прописку у паспорті. Відповідний проект закону там презентували у квітні 2018 року.

За задумом МЕРТ, всі дані про прописку громадян будуть міститись в електронному реєстрі, тому необхідність у наданні спеціальних документів, що засвідчують прописку людини, або штампів у паспорті - відпаде.

майбутнє законопроект реформи мвс

Знак гривні
Знак гривні