Зустріч Путіна та Трампа: компліменти й майже ані слова про Україну

Дональд Трамп і Володимир Путін на зустрічі в Гельсінкі вперше докладно поговорили. Переговори проходили за зачиненими дверима і тривали довше, ніж планувалося — 2 години і 10 хвилин замість запланованих півтори. Після зустрічі віч-на-віч на прес-конференції президенти наговорили один одному компліментів і заявили, що будуть разом врегульовувати конфлікт в Сирії і займатися ядерною безпекою.

Ключовою темою прес-конференції стало втручання Росії в американські вибори — однак Дональд Трамп, як і раніше, дотримується позиції, що ніякого втручання не було.

На зустріч обидва президенти спізнилися — Путін затримався, оскільки його літак запізнився на півгодини, але все одно першим прибув на зустріч. Дональд Трамп прийшов на 20 хвилин пізніше.

Перед початком переговорів президенти вітали один одного: Путін запропонував Трампу «докладно поговорити про наші двосторонні відносини і щодо різних болючих точок у світі — їх досить багато».

Трамп у відповідь привітав Путіна з Чемпіонатом світу з футболу, назвавши цей чемпіонат одним з кращих. Він також додав, що в них є що обговорити: «від торгівлі до військових питань, ракет і ядерної тематики - до відносин з Китаєм».

Відповідати на запитання журналістів президенти відмовилися.

Після закритої зустрічі віч-на-віч президенти також провели розширені переговори, а потім дали коротку прес-конференцію. Першим узяв слово Володимир Путін. Він сказав, що переговори були «успішними і корисними». За словами Путіна, «Росія і США стикаються з багатьма викликами — міжнародна безпека, регіональні кризи, тероризм». Російський президент запропонував США поєднати свої зусилля у боротьбі з тероризмом. Також Путін сказав, що передав Трампу записку з низкою пропозицій щодо ядерної безпеки. «Ми добре поговорили», — резюмував Путін.

Трамп почав з компліментів на адресу російського президента — він знову похвалив Чемпіонат світу з футболу. Американський президент розповів, що попросив РФ тиснути на Іран — аби той припинив свою ядерну програму. Ключовим питанням в обговоренні президентів була Сирія — Трамп сказав, що «співпраця між нашими країнами може врятувати тисячі життів». Він додав, що домовився частіше зустрічатися з Путіним.

Трамп мовчить про Україну

Про Україну президенти майже не говорили. Путін у своїй промові сказав, що «США могли б рішучіше наполягати» на виконанні Україною Мінських домовленостей. Також Путін додав, що Газпром готовий продовжити транзитний контракт з Нафтогазом у разі врегулювання спору в Стокгольмському арбітражному суді.

Наприкінці прес-конференції журналісти поставили запитання — чи лунали від Трампа натяки на те, що він може визнати Крим російським? Путін відповів, що позиція його американського колеги не змінилася — він говорить про незаконність так званого «референдуму про приєднання Криму до Росії».

«У нас інша точка зору, ми провели референдум згідно з міжнародним правом. Для нас це питання закрите», — заявив Путін.

Трамп на питання щодо Криму не відповів і про Україну жодного разу не згадав.

Критика з боку Клінтон

Демократка, колишня опонентка Дональда Трампа на президентських виборах Гілларі Клінтон відреагувала на зустріч Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним у Гельсінкі.

Про це вона написала у Twitter.

«Хороший Чемпіонат світу (ЧС з футболу, який відбувся в Росії – ред.). Питання до президента Трампа, адже він зустрічається з Путіним: Ви знаєте, на чиєму боці граєте?» — запитала Клінтон, а пізніше додала «Ну, от тепер ми знаємо».

За матеріалами Громадського телебачення.

крим путін трамп окупація анексія

Знак гривні
Знак гривні