З вересня в Україні заборонено МАФи та рекламу на тротуарах

За новими державними будівельними нормами, під час будівництва і реконструкції тротуарів забороняється встановлювати тимчасові споруди та рекламні конструкції.

Відповідна норма міститься у новій ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці і дороги населених пунктів», яка набуде чинності першого вересня.

«Пішохідні зони на те й називаються “пішохідними”, тому що призначені для пішоходів, для їх зручності та комфорту в пересуванні. Тому логічно, що на цих шляхах не потрібно встановлювати рекламні конструкції, кіоски чи розміщувати люки та дощоприймачі, адже це заважає безперешкодному руху по тротуарах та навіть може нести небезпеку для пішоходів», — заявив заступник голови Мінрегіонбуду Лев Парцхаладзе.

Зокрема, нові ДБН забороняють встановлення на пішохідних зонах тротуару: дорожньої огорожі та опор; рекламних конструкцій; торгових кіосків, павільйонів, лотків, яток тощо; приямків від люків та дощоприймачів; сходів та ґанків будинків. Нові норми будуть розповсюджуватись лише на проектування вулиць, яке розпочнеться з 1 вересня 2018 року та не пройшло державну експертизу. Тобто, це не означає, що усі кіоски та сітілайти автоматично приберуть з тротуарів.

Нагадаємо, також нові ДБН передбачають будівництво винятково підземних парковок у центрі міста, скасовують обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках та дозволяють склити балкони.

Хмарочос

місто будівництво

Знак гривні
Знак гривні