Теревенили, півгодини чекаючи на кіллера. Дружина Бабченка розповіла про свою участь у спецоперації

Дружина російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка розповіла про спецоперацію з інсценування смерті її чоловіка.

Про це дружина Ольга розповіла виданню Newsru.co.il у своєму першому інтерв'ю після спецоперації, - перекладає Цензор.

Через місяць після спецоперації вона з чоловіком живе на території під цілодобовою охороною.

"Ми живемо на території, що охороняється, під цілодобовою охороною. Поруч з нами постійно озброєні люди. Ми практично ні з ким не спілкуємося, тільки по відеозв'язку. Виїжджаємо кудись", - розповідає вона.

За її словами, про підготовку в Києві спецоперації з "убивства" Аркадія знали, крім правоохоронців, тільки вона, їхня дочка, мати, співробітники "швидкої" і моргу. Співробітники поліції, які прибули на виклик у квартиру Бабченка, коли його нібито "вбили", про спецоперацію не знали.

"До кінця сценарій ясний не був. Зокрема, було незрозуміло, хто "знайде" Аркадія і викличе рятувальні служби. Вони хотіли, щоб ця роль була відведена мені, але я пручалася і вимагала від них придумати інші варіанти. Зрештою, ми залишили це питання невирішеним (...) Чоловік подзвонив мені, здається, в середу, оскільки йому сказали, що спецоперація буде в п'ятницю, і сказав, що в четвер увечері ми з Катею повинні бути в Києві. В ході цієї телефонної розмови я і дізналася , що "знайти" його доведеться мені. Я покидала в машину якісь речі, вранці в четвер ми з Катею (дочка. - Ред.) виїхали, а вже ввечері були в Києві", - говорить Ольга.

Після того, як дочку відправили до друзів, провели детальний інструктаж.

"До нас прийшли два співробітники СБУ. Вони інструктували і Аркадія, і мене. Мені пояснювали, що говорити, як говорити, як поводитися, як дихати, робити присідання, щоб був відповідний голос, коли я подзвоню в поліцію і "швидку". Голос повинен бути плутаним, дихання нерівним", - розповідає вона.

За її словами, їй вдалося виконати всі інструкції: "Блискуче (виконала інструкції. - Ред.). Ніхто нічого не запідозрив. Весь цей час вони інструктували і гримували Аркадія. Налили крові куди треба - на спину, в рот, в ніс, вчили падати. Закінчили грим та інструктаж і пішли".

"Потім ми десь хвилин 30, здається, чекали кілера. Аркадій лежав, ми теревенили. Він просив мене його сфотографувати, я відмовлялася і говорила, що не хочу взагалі в телефоні чогось подібного. Нерви були на межі, звичайно. Ми намагалися розрядити обстановку. Я робила присідання і репетирувала. Найбільше я боялася забути нашу адресу, яку мала назвати службам порятунку. Я ж там не жила толком, і часто плутала номер квартири, коли до нас приходили друзі. І ось я цю адресу повторила разів напевно двісті.

А коли я зрозуміла, що вже час Ч, восьма вечора, я пішла у ванну, ввімкнула воду, намочила рушник, налила води на килимок і на підлогу. Це я сама придумала, мене ніхто не просив. Загалом, намагалася максимально відповідати сценарію. Потім відчинилися двері (ми залишили їх незамкненими) і на порозі з'явився Цимбалюк. Я висунула ніс з ванної, було дуже страшно. Проносилися думки, мовляв, а раптом це справжній вбивця ... Я побачила Цимбалюка. Він сказав Аркадію: "Доброго здоров'ячка". Аркадій відповів: "І вам не хворіти". Цимбалюк постояв на порозі пару секунд і пішов", - розповідає дружина Бабченка.

За її словами, хлопка (пострілу) не було, а "вбивця" залишив на порозі квартири Бабченка гільзи ніби від пострілів. Вона також додала, що за кілька днів до "вбивства" футболку журналіста вивезли на стрільби і прострелили декількома кулями.

"Це була футболка Аркадія, в якій він часто ходив. Через п'ять хвилин, як ми і домовилися, я викликала "швидку". Тобто, ні, спочатку я подзвонила в поліцію, а вже потім у "швидку". У ході розмов я сказала, що була у ванній, почула звуки, схожі на постріли, і чоловік лежить на підлозі, весь у крові. Першою приїхала поліція, через 5 хвилин. Вони заскочили в квартиру, швидко обшукали, кілька людей вибігли на сходовий майданчик і побігли вгору і вниз по сходах. Відразу все оточили, огородили стрічками", - розповідає вона.

Ольга, за її словами, сиділа на дивані, як її інструктували.

"Мені пояснили, що в такий момент людина поводиться не так як у кіно - без криків та істерик. Людина просто замикається в собі. (...) Було дуже страшно. Я раптом зрозуміла, що все це могло бути по-справжньому, якби кілер не виявився "своїм", якби Аркадію так не пощастило. Адже ми вважаємо, що нам шалено пощастило. І ось я як уявила, що все це могло бути правдою ... так, можна було не грати.

Ще через п'ять хвилин, тобто хвилин через 10 після дзвінка, приїхала "швидка". Ці люди вже були в курсі справи. Вони відразу поклали Аркадія на ноші, а поліцейські допомогли їм знести його по сходах. Ті, що залишилися в квартирі, ще мене заспокоювали - мовляв, може, встигнуть і довезуть до лікарні живим.

Приблизно о дев'ятій годині приїхала слідча група і почалися слідчі заходи. Слідчі зібрали гільзи, все підрахували, все описали, зібрали всі докази. Мене намагалися опитати, але я дала розписку про те, що зараз не можу говорити і зобов'язуюсь завтра прийти у відділення і дати свідчення. Сусідів запросили понятими, і їм довелося дуже довго у нас пробути. Мені перед ними було дуже незручно, але варіантів не було. Приблизно о першій годині ночі слідчі пішли", - розповіла дружина журналіста.

Нагадаємо, 29 травня повідомлялося про вбивство в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

30 травня стало відомо, що Бабченко живий. СБУ провела спецоперацію з метою затримання замовника замаху.

Глава СБУ Грицак заявив: "Спецслужби РФ заплатили за вбивство Бабченка $40 тисяч, організатора затримано". СБУ також опублікувало розмову між виконавцем і замовником вбивства Бабченка: "Сумочка у тебе готова? Тобі ж треба буде дати інструмент". Крім того, відомство оприлюднило кадри затримання замовника "вбивства" Бабченка: "Зараз усе розповімо".

31 травня суд заарештував на 60 діб Германа, підозрюваного в організації вбивства Бабченка.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що інсценування вбивства Бабченка допомогло слідству отримати список із 47 потенційних жертв, на яких планувався замах.

18 червня суд залишив Бориса Германа під вартою.

кримінал кремль бабченко росія сбу змі київ

Знак гривні
Знак гривні