Нова справа Крисіна про викрадення і катування людини: зірвано десяте засідання за три місяці [ІНФОГРАФІКА]

Сьогодні, 25 червня, Дарницький районний суд Києва вкотре не зміг провести засідання в одній зі справ Крисіна. У ній ідеться про викрадення і катування протестувальника, а також про напад з вибуховими пристроями на барикаду 18 лютого. Підсудними у справі є Юрій Крисін та його поплічник Сергій Чемес.

Це вже десяте засідання у даній справі, починаючи з квітня, яке не вдається провести зовсім, або вдається провести лише формально, не приступивши до суті розгляду.

ТЕКСТИ зібрали причини, з яких не відбувались засідання, починаючи з 4 квітня:

Про справу: викрадення і напад

Протестувальника Дмитра Іваненка викрали на метро Петрівка 21 січня 2014 року. "Тітушки", які мали наказ на викрадення когось із середньої ланки "Автомайдану", помилково прийняли його за учасника цієї ініціативи. Після цього Іваненка катували у наметовому таборі тітушок, примушуючи записати відео, в якому би оговорювались протестувальники та учасники "Автомайдану".

На думку слідства, у цьому злочині брали участь учасники угруповання "Оплот", у тому числі особисто Євген Жилін. У той же час, окрім оплотівців, у викраденні, утриманні й катуванні також діяли члени угруповання Юрія Крисіна, яких він, так би мовити, "здав в оренду" Жиліну, та продовжував керувати ними телефоном дистанційно з відпочинку, підтверджуючи до виконання злочинні накази керівника "Оплоту".

Також у цей обвинувальний акт увійшли ще по одному епізоду щодо Крисіна та Чемеса, які стосуються нападу на барикуду з вибуховоми пристроями 18 лютого та нападу на В'ячеслава Веремія.

Детальніше про епізоди, які розглядає Дарницький суд щодо Крисіна, ТЕКСТИ писали тут

Чому затягують розгляд

Станом на 25 червня, незважаючи на вже 10 засідань, проведених у справі, досі не зачитаний обвинувальний акт - з цього етапу починається розгляд справи по суті.

Справу Крисіна та Чемеса про викрадення протестувальника та напад на барикади у Дарницькому суді розглядає суддя Любов Леонтюк. Вона стала першою суддею з 2014 року, яка погодилась з клопотанням прокуратури утримувати Крисіна під вартою. Раніше це відмовлялись зробити у Солом'янському та Шевченківському судах, де розглядались інші справи Крисіна, - незважаючи на надані прокуратурою докази про продовження обвинуваченим злочинної діяльності.

Суддя Леонтюк з вересня йде у відставку. Наслідком подальшого затягування справи буде передача її іншій\іншому судді.

Як затягують

На передостанньому засіданні 22 червня судді Леонтюк вдруге заявили відвід захисники Крисіна.

Заявлений відвід має наслідком зупинку розгляду справу і перерву на розгляд відводу. Потім до процесу розгляду справи повертаються - але на заяву та розгляд відводу витрачаються два-три засідання. Це відбувається вже вдруге за два місяці.

В інших випадках засідання або взагалі не відбувались через відсутність адвокатів чи Крисіна, або в них не могли приступити до суті, розглядаючи численні клопотання захисту і самого Крисіна чи про зміну підсудності, чи про участь обвинуваченого у режимі відеоконференції, чи про відвід прокурора тощо.

Засідання 25 червня: відвід і спроба приступити до суті

Розгляд останнього відводу, який був призначений на суботу, 23 червня, не відбувся через нібито технічні причини. А вже у понеділок 25 червня на нього не прибув захисник Крисіна Василенко, який, власне, цей відвід і заявляв. Адвокат надіслав заяву, в якій просив перенести розгляд відводу з 25 червня на інший день. Суд це прохання відхилив.

Під час спроби розгляду відводу Крисін влаштував грубу та гучну суперечку з суддею, яка розглядала відвід. Втім, суддя Поліна Коляденко вирішила, що підстав для відводу немає, відтак суддя Любов Леонтюк залишилась у справі. Власне, за годину після цього мали розпочати засідання по суті у справі Крисіна, де повинні були почати зачитувати обвинувальний акт.

Проте, цього так і не змогли зробити - Крисін послався на погане самопочуття і відмовився виходити з камери і переходити в приміщення для зв'язку з судом у режимі відеоконференції. Фельдшер, викликаний до обвинуваченого, констатував тиск 150 на 100, але не дав висновку про можливість чи неможливість участі Крисіна у засіданні.

Таким чином, засідання 25 червня стало десятим поспіль, яке не змогло відбутись, або відбулось без прогресу у розгляді матеріалів справи.

Наступна спроба розгляду справи Крисіна у Дарницькому суді - 2 липня о 13:00.

Нагадаємо, Солом'янський суд також розглядає ще одну справу Крисіна про напад зі стріляниною на АЗС.

13 червня Апеляційний суд скасував умовний термін Крисіна за напад на журналіста В'ячеслава Веремія, внаслідок якого той загинув, та призначив йому реальний строк позбавлення волі у 5 років (майже 4 місяці з яких йому викреслять за перебування в СІЗО у 2014 році).

тітушки справимайдану суд викрадення крисін катування

Знак гривні
Знак гривні