КГБ Білорусі погрозами намагався завербувати українця

Служба безпеки України викрила спроби спецслужб Білорусі завербувати громадянина України. Житель одного з прикордонних населених пунктів Чернігівської області періодично виїжджав до сусідньої республіки — він відвідував родичів.

«Під час чергової поїздки українець був затриманий правоохоронними органами цієї країни за начебто порушення правил торгівлі. При цьому представники КДБ Білорусі, погрожуючи кримінальним переслідуванням, вимагали від чоловіка передавати інформацію про військові об’єкти, розміщені на прикордонній території. Отримані відомості необхідно було надавати представнику білоруської спецслужби під час виїздів до РБ», — повідомляє СБУ, яку цитує Заборона.

Після того, як чоловік повернувся додому, він одразу звернувся до СБУ і надав всі необхідні свідчення щодо обставин його вербування та поставлених перед ним завдань.

Нагадаємо, згідно зі статтею 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі на строк до 15 років. Враховуючи той факт, що громадянин України не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив правоохоронцям про свій зв’язок з ними, суд звільнив його від кримінальної відповідальності, що передбачено законодавством.

сбу білорусь безпека україна

Знак гривні
Знак гривні