Львів'янина у Львові побив киянин за прохання вимкнути російську попсу

У центрі Львова на Великдень побили молодого чоловіка, який зробив зауваження працівникам громадського закладу «Бар Бідон» про неприпустимість вмикати російську попсу. Потерпілий львів’янин звернувся із заявою в поліцію.

Радомир Мокрик, потерпілий

Львів’янин Радомир Мокрик разом зі своїми друзями на Великдень відпочивав у «Бар Бідоні» в туристичному центрі Львова. Працівник закладу ввімкнув російські пісні. Двічі львів’янин зробив зауваження офіціантові про неприпустимість того, щоб у кав’ярні вмикати російську попсу.

Товариство, залишаючи громадський заклад, обговорювало ситуацію.

При вході до львів’ян звернувся російською мовою чоловік, який сидів зі своєю компанією у «Бар Бідоні».

«Це десь було опівночі, можливо о 1:30. Чоловік запитав у мене російською, чому мені не подобається російська мова у Львові і просто агресивно напав. Далі пішло-поїхало. Я сказав, що російська попса не має звучати у львівських закладах, а далі почалась бійка. З бару вийшли ще люди з їхньої компанії. Той, що накинувся, був немісцевий, у нього прописка, як з’ясувалось, київська. Хтось викликав поліцію», – каже Мокрик.

«Я написав заяву в поліцію про побиття. Для мене принципово, що за зауваження щодо російської попси знайшлась група людей, яка в моєму рідному місті нападає і вважає, що це норма. А я вважаю, що неприпустимо, коли стільки років триває українсько-російська війна, є прояви російської культури, а тим паче такої низькопробної та ще й у Львові, де є несприйняття, де російська попса може слугувати джерелом конфлікту. Розумію, що цей напад на мене – це був людський фактор, але не було б російської пісні – не було б конфлікту», – розповів Радомир Мокрик Радіо Свобода.

Нацполіція розслідує інцидент у львівському барі. На сьогодні відкрите кримінальне провадження за статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, призначено експертизу, допитують працівників закладу, переглядають відео. Про це Радіо Свобода повідомили у прес-службі Нацполіції Львівської області.

Власник закладу «Бар Бідон» Роман Тарасович у коментарі Радіо Свобода попросив вибачення за те, що в барі звучала російська попса.

«Заклад має чітку позицію щодо російської мови. Це наша помилка, бо ані у Львові, ані в Україні російська пісня не має звучати. Колективу заборонено вмикати російські пісні, але виглядає на те, що цього не дотримувались, я визнаю помилку. На Великдень у закладі були гості і попросили бармена запустити їм щось їхнє улюблене, і той ввімкнув російську попсу. Я це не підтримую. Але не можу цілодобово бути в барі. Мабуть, я недопрацював, як власник, і не проконтролював. Дуже мені прикро і перепрошую за цей випадок», – каже Роман Тарасович.

Власники львівських закладів харчування говорять про те, що у Львові велика проблема знайти персонал. Багато львів’ян виїхали на заробітки в Європу, а в місті відчутний брак професійних людей. Тут працює багато російськомовного персоналу з інших регіонів України.

«Власник несе пряму відповідальність за того, кого наймає, чи то офіціантами, чи барменами. Весь персонал має отримати чіткі вказівки. Я попередив у своєму закладі, що жодної російської пісні не може бути. Це люди знають, коли влаштовуються на роботу. Я мушу знати, хто в мене під боком працює, і це попри те, що важко знайти працівників. Сподіваюсь, що в барі спрацював людський фактор, але сценарії у Львові на мовному ґрунті можуть бути будь-коли і будь-які реалізовані. Слід бути обачними, коли береш людей на роботу», – каже львівський ресторатор і волонтер Андрій Артим.

Львівська міськрада у лютому цього року ухвалила рішення «Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги у Львові».

Згідно з цим документом, мовою спілкування, діловодства і ведення документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна українська мова, але про заборону російських пісень у громадських закладах чи рекомендації власникам не вмикати російські пісні – жодного такого рішення Львівська міськрада не ухвалювала.

Львівська обласна рада зараз працює над проектом ухвали про заборону російської попси на території області, але у виконанні тих артистів, які проводять антиукраїнську діяльність. Це питання розглядатимуть на сесії 17 квітня цього року.

«Є ухвала міської ради про використання української мови і ми маємо дбати про те, що Львів – українське місто, і маємо дбати про українську мову. Щодо обмеження використання музики у закладах, то ми можемо лише рекомендувати. Мене шокувала ситуація, яка трапилась у барі. Турист приїжджає до Львова і поринає в атмосферу, яку творять львів’яни, він не може нав’язувати своє. Ймовірно, зберемося з власниками ресторанів і кав’ярень, щоб обговорити питання музики в закладах, щоб уникнути конфліктів», – наголосила керівник управління культури Львівської міськради Наталія Бунда.

скандал суспільство мова культура туризм Львів конфлікт

Знак гривні
Знак гривні