Bloomberg: витік робочої сили з України загрожує економіці країни як такій (ІНФОГРАФІКА)

Мільйони українських мігрантів щороку їдуть з України, створюючи дефіцит робочої сили та можливості для розвитку інфляції: працюватимуть дедалі менше людей, а грошей сюди слатимуть дедалі більше, й ті, хто залишається без "родичів-заробітчан", страждають подвійно.

Про це повідомляє американський провайдер фінансової інформації Bloomberg.

У виданні зазначають, що згідно з оновленою методикою розрахунку грошових переказів, представленою в Національному банку, українські заробітчани торік переказали на батьківщину на 2 мільярди доларів більше, ніж у попередній період, - перекладає Громадське:

за новою оцінкою НБУ (рожевим), заробітчани надсилають до країни більше, ніж вважалося раніше (чорним)

Як ідеться у повідомленні, з одного боку, це призводить до зменшення дефіциту поточного рахунку країни.

«Приватні перекази є одним з основних джерел надходження валюти в Україну, і вони значно перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій», — зазначає Bloomberg.

Однак значний відтік робочої сили в кінцевому результаті робить Україну біднішою та загрожує економічному зростанню у майбутньому.

«Для України це може бути саме той випадок, коли більше грошей означає більше проблем», — додають автори статті.

Українські підприємці, намагаючись конкурувати за українських робітників з польськими чи словацькими компаніями, значно підвищують заробітні плати.

Як наслідок, це призводить до падіння конкурентоздатності їхньої продукції на світовому ринку.

Нагадаємо, що в Нацбанку змінили методологію розрахунку обсягу переказів українських заробітчан.

Так, за оновленими розрахунками, у 2016 році українці переказали на батьківщину на 2,1 мільярди доларів більше, ніж вважали раніше. Згідно з новими розрахунками у 2017 році обсяг приватних переказів українських заробітчан склав 9,3 мільярди доларів, що на 2 мільярди більше, ніж за попередніми оцінками.

Раніше в уряді Польщі повідомили, протягом 2017 року українці перерахували на батьківщину суму, еквівалентну 100 мільярдам гривень.

Також в НБУ висловили занепокоєння різким зростанням обсягу іноземних інвестицій в короткострокові державні цінні папери.

україна фінанси суспільство

Знак гривні
Знак гривні