Суд не зміг розпочати зачитування обвинувального акту командирам Беркуту, які брали участь у розгоні Майдану 30 листопада

У понеділок, 19 березня, суддя Шевченківського районного суду Віталій Циктіч не зміг розпочати зачитування обвинувального акту силовикам, що фігурують у справі розгону студентської акції на Майдані 30 листопада 2013 року.

Про це ТЕКСТам повідомила представник потерпілих у справах Майдану Євгенія Закревська.

У цьому судовому розгляді обвинуваченими є заступники командира полку київсього "Беркута" Тягнирядно та Дидюк, а також заступники командирів оперативних рот Антонов та Шевченко. У жовтні 2017 року суддя об'єднав їхню справу зі справою екс-керівника управління громадської безпеки київської міліції Мариненка, що стосується також подій 1 грудня на Банковій.

Як видно з ухвали про об'єднання справ, командирів "Беркута" обвинувачують у

- незаконному перешкоджанню організації або проведенню зборів, мітингів, яке було вчинене за попередньою змовою групою осіб;

- перевищенні влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки і були вчинені групою осіб за попередньою змовою;

Екс-керівник управління громадської безпеки міліції Києва Мариненко обвинувачується у:

- службовій недбалості, в тому числі такій, що спричинила тяжкі наслідки;

- злочинному наказі на незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів та мітингів;

- умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів;

- злочинному наказі на перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

На засіданні 19 березня після більш ніж дворічного кочування судами, справу мали нарешті розпочати слухати по суті, оголосивши обвинувальний акт.

Однак цього зробити не вдалось.

Спочатку адвокат обвинуваченого попросив роз'яснити йому рішення про об'єднання справ, яке було ухвалено 5 місяців тому. Суд, повернувшись з нарадчої кімнати, у роз'ясненні йому відмовив, оскільки по суті клопотання містило не прохання про роз'яснення, а заперечення щодо об'єднання.

Після відмови адвокат Рибін попросив зачитувати обвинувальний акт у частині щодо Тягнирядна повністю.

Невдовзі після свого клопотання Рибін також заявив, що робочий день добігає завершення, і тому судове засідання необхідно перенести.

Окрім того, адвокат Антонова повідомив, що йому потрібно їхати у відрядження, а сам Антонов сказав, що без свого адвоката не зможе слухати зачитування обвинувального акту (хоча обвинувачені мали 5 місяців на ознайомлення з матеріалами, у тому числі обвинувальним актом).

У підсумку, засідання перенесли на 2 квітня, так і не розпочавши розгляд справи.

Щодо розгону 30 листопада у судах зараз окремо також слухаються або мають розпочати слухання: справа беркутівця Руслана Марчука, справа екс-голови КМДА Попова, справа беркутівця Бойко, справа беркутівця Лободи.

Нагадаємо, що у понеділок, 19 березня, також не змогли розпочати слухати в апеляційній інстанції справу загибелі Веремія, обвинуваченим в якій проходить "тітушковод"-кримінальник Юрій Крисін. Він прийшов до суду у супроводі поліції, але заявив, що у нього закінчився договір з адвокатом і він не отримував повісток і матеріалів апеляційної справи, через що судовий розгляд вкотре перенесли на квітень.

суд беркут 30листопада справимайдану

Знак гривні
Знак гривні