СБУ заявляє, що затриманням Рубана попередили теракти в Києві (ВІДЕО)

У машині, на якій їхав затриманий колишній переговорник щодо обміну заручників на Донбасі Володимир Рубан, були протитанкові міни, гранати, протитанкові гранатомети та інша зброя, яку хотіли застосувати для терактів у Києві.

Про це, як передає Громадське, під час брифінгу заявив глава Служби безпеки України Василь Грицак.

Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 2 місяці без права внесення застави для колишнього переговорника щодо заручників Володимира Рубана. Надія Савченко хотіла взяти Рубана на поруки.

Порошенко назвав затримання колишнього переговорника щодо полонених Володимира Рубана блискавичною операцією та попросив Грицака про особистий контроль.

За словами голови служби, СБУ попередила «теракти, жертвами яких могли стати тисячі мирних громадян, а також окремі політики, чиновники і народні депутати».

«Рубан хотів перевезти з непідконтрольної частини Донецької області велику партію зброї... Були вилучені автомати Калашникова, пістолети Макарова, гранати, пристрої для безшумної стрільби, міни, патрони, причому частина зброї — виробництва РФ . Крім того, в коробках з гранатами був пакувальний лист військової частини «ДНР»», — заявив він.

До підготовки терактів, за словами Грицака, причетний також Олександр Тимофеєв на прізвисько «Ташкент».

«Служба має обґрунтовані докази того, що терорист Захарченко (ватажок бойовиків «ДНР») і Тимофєєв на прізвисько «Ташкент» причетні до підготовки кривавого теракту в українській столиці з застосуванням зброї, в тому числі російського походження», — сказав Грицак.

За його словами, кінцевою метою терактів було дестабілізувати ситуацію в Україні і показати, що в країні йде «громадянська війна». У СБУ припускають, що дії Рубана координувалися з Росії.

«Ви вірите в те, що не дали санкцію з Москви? Ми в це не віримо», — сказав Грицак.

На брифінгу, зокрема, включили аудіо з перерахуванням Рубаном засобів ураження з території «ДНР». Водночас глава СБУ не пояснив, як саме Служба отримала докази і, зокрема, аудіо та відео.

Грицак додав, що цією ж машиною, на якій був Рубан, була завезена на підконтрольну Україні територію зброя у листопаді 2017-го року.

Також Рубан, за словами глави СБУ, активно співпрацював з політичною силою «Український вибір» Віктора Медведчука.

Досьє від Громадського:

Володимир Рубан народився 16 серпня 1967 року, раніше носив прізвище Гарбузюк, як зазначено у Вікіпедії. Після школи вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. Звільнився зі Збройних Сил у званні старшого лейтенанта. У 90-х роках займався підприємницькою діяльністю, пов'язаною з поліграфією та ремонтом побутової техніки.

Володимир Рубан — керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» — організації, створеної у 2013 році. Вона опікувалася обмінами полонених та передачею допомоги для них від початку конфлікту на Донбасі, доки не створили Центр звільнення полоненими при СБУ. «Корпус» продовжував діяльність і після створення Центру звільнення, але неофіційно — в обхід СБУ.

У 2014 — 2015 роках Рубан проводив масові обміни, домовлявся з бойовиками самоназванимх «ДНР» та «ЛНР», їздив в уже окупований на той час Донецьк.

Ім'я Володимира Рубана пов'язували з учасником Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську та кумом російського президента Володимира Путіна — Віктором Медведчуком. ЗМІ писали, що він був учасником організації Медведчука «Український вибір», але пізніше вийшов із неї і зареєстрував громадську організацію «Офіцерський корпус».

На сайті «Українського вибору» Медведчука прізвище Рубана згадується в авторах публікацій, але самих текстів немає.

Своя партія

«Офіцерський корпус» має сторінку у Facebook, де зазначена адреса — вулиця Богдана Хмельницького, 51. Сайт на момент написання матеріалу не працював.

Існує також партія «Офіцерський корпус», її члени балотувалися до місцевої ради Київської області у 2015-му. Окрім Рубана, членом партії є також екс-командир Київського «Беркуту» Геннадій Абрамчук та екс-командир спецпідрозділу «Титан» Вадим Бартєнєв.

Візити на окуповану територію

Саме за сприяння Рубана 24 лютого 2017 року депутатка Надія Савченко поїхала в окуповану Макіївку в колонію №32, де на той час утримувалися українські полонені. Світлини з нею та Рубаном публікували тоді сепаратистські ЗМІ. Також Рубан допоміг Савченко зустрітися з ватажками самоназваних «республік» напередодні поїздки до полонених. Зустріч відбулася на нейтральній території у Мінську в грудні 2016 року. Тоді в коментарі Громадському Рубан пояснював, що Савченко хотіла сама долучитися до процесу звільнення українських заручників і «побачити все це зсередини»:

«Щойно видалася нагода, я організував зустріч у Мінську (зустріч Савченко з Плотницьким і Захарченком — ред.)».

Невдовзі після зустрічі, а потім і візиту на окуповані території — у лютому 2017 року — Рубана затримує СБУ. Силовики тоді «проводили з ним розмову», як повідомляла речниця СБУ Олена Гітлянська, «у зв'язку з порушенням установленого порядку перетину лінії розмежування в районі проведення АТО». Після цієї бесіди Рубану скасували дозвіл на перетин лінії розмежування. Тоді в коментарі Громадському він назвав заборону СБУ «помстою» і заявляв, що обмін полоненими, що готувався найближчим часом, зірвався саме через його затримання:

«Це помста за Надію Савченко — дуже маленька, дуже низька».

В інтерв'ю Громадському у 2015 році соратник міського голові Дніпра Бориса Філатова та колишній заступник голови Дніпропетровської обладміністрації Геннадій Корбан казав, що Володимир Рубан не є людиною Медведчука і займається обміном полоненими під патронатом саме Дніпропетровської ОДА:

«Ця людина провела з нами більше, ніж півроку. Повірте, я не побачив жодного зв'язку (з Медведчуком — ред.). Ба більше, останнім часом Рубана усунули від цієї діяльності, оскільки Медведчук ревнує тих, хто намагається займатися переговорами і конкурувати з ним на цьому полі. Тому я зовсім не згоден, що Рубан — людина Медведчука, радше його можна назвати нашою людиною».

У травні 2015 року сайт «Українського вибору» наводить слова соратника Віктора Медведчука і депутата від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича: «Шуфрич заявив, що глибоко обурений фактами заробляння брудних грошей на обміні українських військовополонених, у чому журналісти неодноразово звинувачували Володимира Рубана».

донеччина тероризм рубан сбу суд

Знак гривні
Знак гривні