Криза з газом закінчилася, можна не #прикручувати

Кризовий комітет при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості ухвалив рішення щодо завершення заходів для економії газу у зв’язку з завершенням кризової ситуації.

Про це повідомив радник міністра енергетики Максим Білявський у Facebook, - передає Громадське телебачення


Газова криза-2018: пояснення зрозумілою мовою

«Кризовий комітет при Міненерговугілля щойно прийняв рішення оголосити про завершення кризової ситуації, перехід в штатний режим роботи з 7 березня 2018 року», — написав він.

Нагадаємо, 2 березня в Україні тимчасово обмежили споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн кубів на добу.

1 березня Газпром скасував поставки уже оплаченого газу Україні попри рішення Стокгольмського суду. Такі дії спричинили нестачу ресурсу в українській газотранспортній системі. Україна ж заявила, що Газпрому нараховуватиметься пеня за відмову постачати газ.

2 березня прем'єр Гройсман повідомив, що Україні не вистачає десятків мільйонів кубів газу на добу через недотримання російським Газпромом умов поставок за рішенням Стокгольмського суду. Також він розкритикував дії Нафтогазу. З метою економії газу школам та ВНЗ рекомендували закритися до 6 березня для економії газу.

Газпром заявив про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу з Нафтогазом.

Нафтогаз посилив охорону газотранспортної системи через спір з Газпромом.


Як "прикручували" українці (СОЦМЕРЕЖІ, ФОТОЖАБИ)

Раніше, 28 лютого, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США.

Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу Газпром повинен доплатити НАК $2,56 мільярди.

Газпром підтвердив зобов'язання виплатити Нафтогазу $2,56 млрд, але заявив, що не погоджується із таким рішенням.

газ україна росія економіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні