Конституційний Суд визнав оподаткування пенсій неконституційним

Конституційний суд України 27 лютого визнав неконституційним оподаткування пенсій. Про це йдеться на сайті суду.

пенсіонер Григорій приховує біль і вдає радість, - фото ілюстративне

Нагадаємо, податок у 15% на пенсії працюючих пенсіонерів діяв з 2014 по 2017 рік.

КСУ зазначає, що рішення стосується проваджень у справах за конституційним поданням 48 народних депутатів України та Верховного суду України, об'єднаних ухвалою Конституційного суду від 26 січня 2016 року в одне конституційне провадження, - передає Громадське.

Судді встановили, що оподаткування пенсії, починаючи з її певного розміру, порушує справедливий підхід у встановленні пенсії, оскільки призводить до її фактичного зменшення.

Конституційний суд України також констатував, що після запровадження в законодавстві України з 1 липня 2014 року оподаткування пенсій протягом двох років Верховна Рада України тричі вносила зміни.

Таким чином, люди, які мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання у цій сфері.

Тому встановлені у законодавстві України про оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить таким елементам конституційного принципу верховенства права, як правова визначеність, правова передбачуваність, правомірні очікування і справедливість.

Суд вирішив визнати неконституційним положення Податкового кодексу, які свідчать про те, що до загального неоподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання.

Рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Улітку 2017-го стало відомо, що виходити на пенсію в 60 років в 2018 році зможуть українці, які матимуть 25 років страхового стажу. Громадяни, які мають від 15 до 25 років страхового стажу, зможуть вийти на пенсію в 63 роки. Тоді також стало відомо, що пенсії зменшаться, але зате не буде податку.

суд пенсії маразм податки

Знак гривні
Знак гривні