Суддя достроково припинив допит Порошенка й вибачився через запитання захисту Януковича

Головуючий суддя Оболонського райсуду Києва дочасно припинив допит президента Петра Порошенка у справі про державну зраду Віктора Януковича після того, як захист поставив тому питання про відпочинок на Мальдівських островах.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк запитав президента, чому під час його нещодавньої відпустки (яку Порошенко провів на Мальдівах – ред.) ніхто в Києві не ухвалив жодного рішення про його самоусунення.

«Чому в той час, коли Ви перебували в зимовій відпустці, і ніхто не знав, де ви перебували упродовж тижня, не було прийнято ніяких постанов про ваше самоусунення?» – поставив президентові України питання захисник.

Таким чином захист провів паралель із ситуацією, що склалася з Януковичем у 2014 році. Тоді після його втечі Верховна Рада ухвалила постанову про самоусунення Януковича від виконання обов'язків президента і призначила в.о. очільника держави Олександра Турчинова.

На це питання відреагував головуючий суддя Владислав Дев'ятко, який до цього багато разів попереджав адвокатів колишнього президента про необхідність ставити питання по суті справи.

"Петро Олексійович, я прошу вибачення, напевно, що я був правий – умисно захисники задають питання, які не стосуються цього кримінального провадження, не бажаючи вас допитувати", - заявив він.

"Я вимушений припинити ваш допит", - додав суддя.

Звертаючись до адвоката, суддя зазначив, що до рішення припинити допит Порошенка його спонукали саме дії сторони захисту.

«Ви або злякалися допиту саме цього свідка, або ж спеціально так себе поводили, щоб суд змушений був скористатися своїм правом припинити цей допит. Це буде залишатися на вашій правової репутації і вашій правовій совісті. У будь-якому випадку, це був ваш вибір», – сказав суддя Владислав Дев’ятко, звертаючись до сторони захисту.

Допит Порошенка тривав близько години і проходив у режимі відеоконференції. Відсутність в суді Порошенко пояснив своїм щільним графіком.

Під час допиту Порошенко, зокрема, розповів, що 27 лютого за дорученням тодішнього виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова був у Сімферополі та бачив там «зелених чоловічків».

За матеріалами Захід.нет та Укрправди

порошенко крим янукович росія окупація суд анексія

Знак гривні
Знак гривні