Адвокату беркутівців не дозволили захищати Януковича у справі розстрілу Майдану. З залу його виносила поліція

У середу, 7 лютого, у Печерському суді стався конфлікт під час слухання питання про надання дозволу на спеціальне (заочне) розслідування щодо розстрілу Майдану відносно Віктора Януковича, колишнього президента України, позбавленого цього звання.

Про це ТЕКСТИ повідомили у Департаменті спеціальних розслідувань ГПУ.

7 лютого суддя Печерського суду Світлана Шапутько мала прийняти рішення про те, чи дозволяти прокуратурі заочне розслідування проти Януковича у справі про розгін та розстріл Майдану 18-20 лютого. Януковичу інкримінують роль організатора у цій справі.

Керівник Департамента спецрозслідувань Сергій Горбатюк пояснює - раніше в цій справі Януковича захищав адвокат Сердюк з Aver Lex, але потім зі справи вийшов, пославшись на обмеження від клієнта.

"Призначались від держави йому один за одним адвокати з Центру безоплатної правової допомоги, які або відмовлялись, або не з'являлись, одним словом, затягували справу. Що наводить на думку про координацію їх з адвокатами Януковича. Зрештою, справа пішла, коли був призначений чинний державний адвокат, який виконує свою роботу і не затягує. Що, очевидно, дуже не влаштувало адвокатів Януковича", - каже Горбатюк.

"Прямо посеред засідання відкриваються двері, і з криком "я адвокат Януковича" вривається Горошинський, адвокат екс-беркутівців", - повідомив з зали суду ТЕКСТАМ прокурор Яніс Сімонов, що представляє державне обвинувачення у цій справі.

Представники прокуратури попросили суд відвести Горошинського через наявність, на їхню думку, конфлікту інтересів. Його підлеглі є обвинуваченими у виконанні злочину, організацію якого інкримінують Януковичу, пояснює Горбатюк.

"Горошинський є представником дружини загиблого міліціонера, чия смерть стала наслідком розгону Майдану, у організації якого ми обвинувачуємо Януковича. Таким чином, це конфлікт інтересів. Суддя з нами погодилась", - розповів Сімонов.

За його словами, після цього розпочався затяжний конфлікт, оскільки Горошинський погрожував та дуже брутально висловлювався на адресу судді та державного адвоката, а також "намагався провокувати на фізичний конфлікт". Горошинський, зі свого боку, свої конфліктні дії та погрози на будь-чию адресу у коментарі ТЕКСТАМ заперечив. "Це смішно. Я доросла людина", - сказав він.

"Суддя прийняла рішення про те, що він має покинути зал, але з залу його виносили поліцейські, оскільки більш цивілізовано він відмовився це зробити і чинив спротив їхнім законним вимогам", - каже прокурор.

Сам Горошинський повідомив ТЕКСТАМ, що "охорона суду силоміць змусила його покинути залу, коли він розпочав відеофіксацію правопорушень судді та прокурорів".

Окрім того, у засіданні також намагалась брати участь, як адвокат Януковича, Ольга Просянюк з "Aver Lex" - фірми, з якою у екс-президента підписаний договір. Але прокурори наполягають - самі представники цієї фірми раніше оголошували в суді, що клієнт обмежив їхнє представництво у його справах.

Адвокат Олександр Горошинський також прокоментував ТЕКСТАМ цю ситуацію.

Він повідомив, що домовився з Януковичем про те, що буде його захищати ще в січні, проте підписаний договір від екс-президента йому передали лише 7 лютого. Тому лише з цього дня він зміг брати участь у засіданнях.

Конфлікт інтересів через захист екс-беркутівців він відкидає. "Конфлікту інтересів бути в цій ситуації не може, - каже Горошинський. - Адже і Янукович, і "беркутівці" не визнають себе винними, у них спільна позиція у цій справі. Вони підписали відповідні дозволи і знають, кого я захищаю".

З ним не погоджується прокурор Сімонов: "Справді, і Янукович, і "беркутівці" не визнають провину. Проте в них не спільна позиція, адже під час допиту в суді над "беркутом" Янукович чітко сказав, і це є в стенограмі, що якщо працівники МВС перевищили [повноваження], то вони повинні відповісти згідно з законом", - каже держобвинувач.

Горошинський вважає себе "незручним та невигідним" адвокатом для судді Шапутько та прокурорів у цій справі. За його словами, він 4 роки працює над справою розстрілу з підзахисними екс-беркутівцями і чудово володіє темою, зібрав докази - і саме через це, переконаний Горошинський, його не допустили до захисту.

"Підстави суто формальні. А держадвокат, якого забезпечила суддя, не вивчивши навіть матеріалів справи, фактично здав свого клієнта за дві години", - обурюється Горошинський.

Проте згідно з даними прокуратури, держадвоката було призначено 2-го лютого, і йому було надано матеріали справ у відсканованому вигляді. Він також приходив ознайомлюватись з томами справи у суді, каже Сімонов. "Сьогодні у засіданні ми розглядали лише три томи матеріалів, наданих Aver Lex. З рештою томів держадвокат ознайомився за відведений для цього час самостійно за наданими скан-копіями".

Станом на зараз (19:00 07.02.2018 - ред.) сторони очікують рішення судді, яким вона дозволить або заборонить відкриття спеціального (заочного) провадження щодо Януковича у справі розстрілу Майдану.

горошинський сімонов янукович справимайдану суд конфлікт

Знак гривні
Знак гривні