Урядова команда хакерів з Нідерландів ще у 2014 році зламала мережу відомої російської хакерської групи Cozy Bear

Принаймні, у спільному розслідуванні двох видань, Volkskrant та Nieuwsuur, стверджується, що розвідка країни (AIVD) з літа 2014-го отримала настільки повний доступ до мережі групи "Cozy Bear", що протягом довгого часу за допомогою камери спостереження фільмувала всіх, хто входив і виходив в офіс, звідки росіяни проводили свої операції.

Припускаючи, що "Cozy Bear" пов'язаний із службою зовнішньої розвідки Росії, цікаво, яка кількість оперативників-росіян була зафільмована та розпізнана?

Завдяки тому, що голандці мали повний доступ до мережі, вони мали змогу завчасно стежити за атаками, які готували росіяни, і щонайменше рік вивчали все, що пов’язане з їхніми методами.

Так, у листопаді 2014 року голандці дізналися про плани атаки на Державний департамент США і попередили відповідні служби. Завдяки цьому основний удар вдалося відбити, хоча росіяни все-таки отримали доступ до частини мережі Білого Дому та несекретного поштового архіву президента Обами.

Вони попереджали також про початок атаки на Демпартію США, однак ФБР у цьому випадку була недостатньо активна, і протидіяти атаці не вдалося.

Зрештою, схоже, що інформація, зібрана AVID, стала головною підставою для спецслужб США з впевненістю стверджувати, що за атаками на виборах 2016 стоять хакери, які працюють на російські спецслужби.

Ця історія - якщо вона підтвердиться - вочевидь, стане дуже поганою новиною для Кремля: нікому не подобається бути знятим на відео за непристойним заняттям.

(c) Myrthe Van Gurp

сша хакери росія

Знак гривні
Знак гривні