Справу видачі автоматів тітушкам зі складів МВС знову розгляне суд

Апеляційний суд міста Києва повернув справу видачі автоматів тітушкам зі складів МВС до Шевченківського суду.

Таке рішення ухвалили 27 грудня на судовому засіданні, яке розглядало апеляцію прокуратури. Про це ТЕКСТАМ повідомив прокурор Валерій Смірнов.

Автомати, які видали тітушкам зі складу МВС. фото: МВС

Представники обвинувачення скаржились на рішення судді Шевченківського суду Хардіної. Вона вирішила не розглядати справу, а повернути обвинувальний акт прокуратурі, щоб звідти були викреслені прізвища Януковича, Захарченка та інших. Суддя вважає, що оскільки вони не є обвинуваченими у цій конкретній справі, то їхні прізвища згадувати не можна.

Прокурори ж наполягали - слідчі в обвинувальному акті відображали всі обставини злочину, у тому числі вертикаль, по якій спускався наказ, тож прізвища Януковича, Захарченка та інших високопосадовців там мають залишитись.

Апеляційний суд (судді Ященко М. А., Трясун Ю.Р., Гладій С.В.) задовольнив апеляцію прокуратури і забов'язав Шевченківський суд розглянути справу по суті. Обвинувальний акт не буде повернено прокурорам для викреслення прізвищ Януковича, Захарченка та інших.

Суддя Хардіна, яка намагалась повернути його прокуратурі, втім, встигла відпустити з-під варти єдиного з чотирьох фігурантів, який перебував у СІЗО - Ростислава Заворотнього, колишнього працівника підрозділу МВС "Сокіл". За версією слідства, саме він віз на своєму авто 156 автоматів та 45 тисяч набоїв до них зі складу МВС тітушкам.

Ще троє обвинувачених у справі - працівники МВС, які, на думку слідчих, і видавали зброю зі складу. Один з них вийшов на поліцейську пенсію, а інший - досі працює в Головному управлінні поліції міста Київ.

Видача зброї відбувалась 20 лютого, після розстрілу на Інститутській. Слідство вважає, що тітушок хотіли залучити до повної зачистки Майдану, яка планувалась в ніч з 20 на 21 лютого, але, на щастя, не відбулась.

Справа видачі автоматів тітушкам зі складів МВС кочує судовими інстанціями вже 3 роки. Одного разу її навіть майже повністю розглянули по суті, але потім, наприкінці вивчення матеріалів, виявилось, що суд не обладнаний для вивчення кількох документів під грифом "секретно", які є у справі. Тож її передали до Шевченківського суду, який мав розглянути справу заново.

Втім, підготовче засідання у Шевченківському суді розтяглося на півроку, до вивчення справи по суті суддя Хардіна так і не приступила. Проте спробувала замість розгляду справи відправити її назад до прокуратури, що призвело б до її подальшого затягування.

тітушки апеляція справимайдану заворотній суд автомати

Знак гривні
Знак гривні