Українським подружжям дозовлили брати кредити потай одне від одного - але виплачувати, звісно, доведеться разом

Можливість позичати гроші без узгодження одне з одним значно збільшить кількість майнових спорів між подружжями по всій країні, - пише Уніан.Фінанси.

Подружжям в Україні дозволили позичати гроші без узгодження один з одним. При цьому Верховний суд постановив, що обоє з подружжя зобов'язані нести солідарну відповідальність за позикою, навіть якщо не знали про неї. Чоловік і дружина - кожен має виплатити по 50% суми.

"ВСУ став прямо суперечити нормам Сімейного та Цивільного кодексів: там ідеться про те, що будь-яка позика має відбуватися з дозволу другої сторони, — зазначив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець. — Не має значення — йдеться про банк, з яким підписується кредитний договір, чи про родича, який позичає гроші під стандартну розписку. В обох випадках має бути письмова згода другої сторони: чоловік або дружина мають засвідчити, що вони знають про позику і не заперечують проти неї", — продовжує він.

Однак зараз, за словами юриста, Верховний суд вирішив інакше: він постановив, що солідарна відповідальність включається навіть у випадках, коли друга "половинка" не знала про кредит. "Це відкриває колосальні можливості для зловживань", - каже Ростислав Кравець.

Він вважає, що здебільшого новий підхід ВСУ торкнеться приватних кредиторів.

"Думаю, що банки за великими позиками і надалі вимагатимуть від другого члена подружжя розписку про згоду з оформленням кредиту. Але в приватному секторі люди зможуть робити, що захочуть. Особливо, якщо будуть наближатися до шлюборозлучного процесу. Ніхто не завадить, скажімо, дружині на папері оформити у своєї матері кредит без узгодження, а потім написати їй же розписку в тому, що вона свою половину по даній позиці вже внесла. Після цього теща зможе, згідно з трактуванням Верховного суду, вимагати з зятя другу половину нібито наданої позики", - пояснює правник.

"Провернути таке можна легко, вказавши, що кошти були витрачені на поточні сімейні потреби або на дитину. Чоловіка тепер ставити до відома необов'язково, але засудити його за кредитну виплату можна", - запевнив Кравець.

Він вважає, що нова можливість суттєво збільшить кількість майнових спорів між подружжями по всій країні. Це при тому, що суди і без того перевантажені подібними справами.

"Питання розподілу боргів між подружжям у процесі поділу майна виникає досить часто. Але в більшості випадків суди доходять висновку, що такі зобов'язання є спільними, як і майно, придбане на позичені гроші. Тим не менш, чоловіки і дружини намагаються "вішати" один на одного кредитні борги, ухилятися від зобов'язань перед банками та іншими кредиторами. Але суди не погоджуються з такою позицією. Головне — довести, що гроші були використані на спільні потреби сім'ї", - розповів керуючий партнер АО "Suprema Lex" Віктор Мороз.

Юристи визнають, що найчастіше судові спори між подружжями виникають перед подачею заяв про розлучення або в ході шлюборозлучних процесів. І кажуть про стрімке збільшення кількості позовів щодо поділу майна.

Люди влаштовують в судах справжні війни не лише за квартири, машини, землю або бізнес, але й за дешевші речі: побутову техніку, меблі, книги та інше. Зниження планки в останні роки пояснюють загальним зменшенням добробуту населення.

суд фінанси суспільство

Знак гривні
Знак гривні