НАБУ затримало сина й заступника Авакова

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали сина глави Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра та екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря.

Зазначається, що обох затримали в Києві. Наразі їм готують підозри.

Раніше, 31 жовтня стало відомо, що детективи НАБУ прийшли з обшуками до сина Авакова. При цьому під квартиру підтягувалися "тітушки", а працівники поліції намагалися, за даними журналістів, блокувати детективів НАБУ.

Знамениті рюказаки Авакова

НАБУ розслідує справу щодо закупівлі рюкзаків для МВС, в якій фігурував син голови МВС Арсена Авакова, від 15 березня 2016 року. Цю справу НАБУ витребувало у військової прокуратури, де вона перебувала впродовж дев’яти місяців, і за той час жоден фігурант справи не був допитаний.

Журналісти «Схем» знайшли відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті тогочасного заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі.

На відео зафіксований діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром та особою, схожою на Сергія Чеботаря, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.


Це біля маєтку Чеботаря свого часу били журналістів

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що процедура закупівлі тактичних рюкзаків для потреб антитерористичної операції була чесною і прозорою.

У лютому 2015-го року МВС закупило рюкзаки на 16,5 мільйона гривень. Одна з фірм, що виграла тендер, – маловідома компанія «Дніпровенд» у Дніпропетровську, мала відвантажити 5 тисяч одиниць товару.

У переможців тендеру було відсутнє необхідне обладнання, кваліфіковані працівники, наявність документального підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів, а закупівля була здійснена за завищеними цінами.

Журналісти згодом у розслідуванні виявили, що рюкзаки було придбано через підприємства, підконтрольні Арсену Авакову.

У справі рюкзаків Авакова було відкрито кримінальне провадження. З 2016 року ним займається НАБУ.

Навесні 2016 року НАБУ в рамках досудового розслідування отримало доступ до банківських рахунків компанії «Дніпровенд», яку пов'язують з Аваковим. Слідчі встановили, що посадові особи МВС за попередньою змовою вчинили розтрату державних коштів при закупівлі 6000 рюкзаків, для потреб бійців на Донбасі.

чеботар аваков корупція мвс

Знак гривні
Знак гривні