Український книжковий бум: після заборони літератури з РФ на книжкові фабрики не пробитися

Зараз на книжкові фабрики не пробитися: потужностей не вистачає. Освоюються раніше порожні ніші — економічна література, інженерія, природничі науки. Вже з'явилися профільні видавництва.

Про це пише Уніан.

Перше вітчизняне приватне дитяче видавництво "А-баба-га-ла-ма-га", дітище поета Івана Малковича, відкрилося на початку 90-х, коли книжковий ринок країни відрізнявся пострадянським аскетизмом.

Тоді книги "А-ба-би" з якісною поліграфією і талановитими ілюстраціями вчинили у вітчизняному видавничому середовищі справжній переворот. Вони підняли планку, і цього рівня й сьогодні вдається сягнути небагатьом, пише "Новое время".

Після заборони російських книг більше грошей почало залишатися в Україні. Українці почали більше читати українських книжок, вважає Малкович.

"Українські видавці отримали можливість купувати за ці гроші права на видання західної літератури, які раніше не могли собі дозволити. І не тільки на художню літературу", - розповів видавець. За його словами, зараз на книжкові фабрики не пробитися: потужностей не вистачає. Освоюються раніше незайняті українськими видавцями ніші — економічна література, інженерія, природничі науки. Вже з'явилися профільні видавництва.

"Це дуже важливо. Якби російська книга і далі домінувала на українському ринку, ми б не змогли цього робити. Звичайно, поки ще російських перекладів набагато більше. Але в Росії книговидавництво завжди було дуже серйозним бізнесом, за нього вбивали. Я завжди намагався зробити так, щоб все українське асоціювалося зі словом якість. Для мене було важливо показати, що найкраща дитяча книжка - україномовна. Але цього замало. Казки проти танків безсилі", - зазначив Малкович.

література книги малкович росія санкції бізнес

Знак гривні
Знак гривні