У Ахметова пробують забрати Укртелеком через невиконання інвестиційних зобов'язань

Господарський суд Києва в четвер за позовом Фонду державного майна (ФДМ) вирішив розірвати укладений в березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу 92,79% з ТОВ "ЕСУ".

При цьому "ЕСУ" не згодна з рішенням суду першої інстанції і подасть апеляцію, - передає Бізнес-цензор.

У компанії підкреслили, що рішення суду першої інстанції не вплине на операційну роботу "Укртелекому".

"З огляду на характер претензій ФДМ і їх зв'язок з діями попередніх власників" Укртелекому ", ТОВ "ЕСУ" вважає за необхідне досягнення розумного компромісу щодо виконання приватизаційних зобов'язань", - відзначили в компанії.

ФДМ подав до суду на розірвання договору з "ЕСУ" в середині травня цього року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені у зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань.

До справи в якості третьої особи було притягнуто "Ощадбанк", в заставі у якого знаходиться зазначений пакет акцій "Укртелекому".

Фонд держмайна України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10,58 млрд грн.

Згодом група "СКМ" Ріната Ахметова оголосила про покупку "ЕСУ" в 2013 році.

Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦБФР, ТОВ "ЕСУ" в першому півріччі 2017 року скоротило чистий збиток в 8,9 разів в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 72 млн грн, непокритий збиток до кінця червня сягнув 6 млрд 834,3 млн грн, а виручка була відсутня.

Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких в балансі оцінена в 10,8 млрд грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

"Укртелеком" в першому півріччі 2017 року отримав чистий прибуток 355,3 млн грн, що майже вдвічі перевищує показник за аналогічний період 2016 року. Чистий дохід ПАТ за звітний період зменшився на 1,5% - до 3,154 млрд грн.

Раніше Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що державний пакет акцій "Укртелекому" був приватизований "фактично безкоштовно".

Як відомо, покупку частково профінансували два держбанки. За кілька тижнів до переказу на рахунок Фонду держмайна другого траншу за "Укртелеком", "ЕСУ" випустила облігації на суму 4,2 млрд грн. У ході закритого розміщення їх викупили державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк". Компанія досі не розрахувалася за цим боргом, який мала погасити навесні 2017 року.

суд ахметов приватизація

Знак гривні
Знак гривні