Лавринович знову насолоджується свободою - судді випустили його з СІЗО

Апеляційний суд Києва скасував ухвалу Печерського райсуду про тримання під вартою екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича у справі про захоплення влади.

Як передає Новинарня, відповідну ухвалу було зачитано в залі засідань ввечері 27 вересня.

“Колегія суддів постановила: апеляційну скаргу Лавриновича О. В. задовольнити. Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду Києва від 15 вересня скасувати”, – йдеться в ухвалі АСК.

“Олександра Лавриновича звільнити з-під варти у залі суду”, – додала головуюча у справі суддя.

15 вересня суддя Печерського районного суду Києва задовольнила клопотання слідчого департаменту спецрозслідувань ГСУ Генпрокуратури про обрання запобіжного заходу екс-міністру юстиції часів Януковича Олександру Лавриновичу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб – до 2 листопада, без права внесення застави.

Напередодні, 13 вересня, Лавринович висловлював обізнаність на тому, що його арештують.

Тижнем раніше, 6 вересня, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу про конституційний переворот 2010 року, який призвів до захоплення влади шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту й уряду.

Підозрюваними у цьому кримінальному провадженні є екс-президент Віктор Янукович та екс-міністр юстиції Олександр Лавринович. Їх підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (“дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”).

Луценко пояснив, що Янукович та Лавринович підозрюються у захопленні державної влади, у тому числі шляхом здійснення заходів для незаконної, без рішення Верховної Ради, зміни чинної Конституції через внесення до держреєстру нормативно-правових актів тексту Конституції в редакції 1996 року та її офіційної публікації.

7 вересня слідчі ГПУ вручили Лавриновичу повідомлення про підозру та викликали на допит.

суд луценко лавринович

Знак гривні
Знак гривні