Організація об'єднаних наці. Чому неонацисти США скандують Росія - наш друг!

Учасники смолоскипної ходи в Шарлоттсвіллі скандували: «Росія — наш друг!». А заблокований у США інтернет-сайт the Daily Stormer ледь не знайшов «притулок» у російській доменній зоні. Відтак американські ЗМІ дійсно зацікавилися зв’язками американських неонацистів, ку-клукс-кланівців — прихильників переваги білої раси — із близькими до влади російськими ідеологами.

Для наці Росія - "єдина країна, де при владі білі", тож її треба наслідувати. Популярним ідеологом стає російський "євразієць" Дугін.

Дугін створює ідеологію для американських наці

Громадське переклало матеріал російської опозиційної «Новой газеты» в рамках партнерства незалежних медіа Східної Європи.

«Воспи» та євразійці

Річард Спенсер — один із організаторів маршів у Шарлоттсвіллі, ідеолог «супрематизму» (теорії переваги білої раси), засновник Інституту національної політики, іще в травні провів смолоскипну ходу на захист пам’ятника генералові Роберту Едварду Лі. Міська рада вирішила позбутися монумента — у Штатах триває загальнонаціональна кампанія з демонтажу пам’ятників лідерів Конфедерації у Громадянській війні 1861-65 років.

білий супрематист Річард Спенсер

Річард Спенсер заявляє, що Росія — «єдина держава у світі, де при владі білі». Люди Спенсера, вийшовши на вулиці, скандували: «Росія — наш друг!» та «Євреї нас не замінять!».

Як зазначає видання Newsweek, Спенсер тісно пов’язаний з Олександром Дугіним, якого журнал називає «російським ультранаціоналістом». Дугін — колишній радник Сергія Наришкіна, у минулому — спікера Держдуми, одного з лідерів «Єдиної Росії», котрий у 2016 році обійняв посаду директора Служби зовнішньої розвідки РФ.

Дугін називає православну Росію «оплотом» у боротьбі проти «декадентських сил ліберального Заходу». Таким чином, в американських ультрас і російських «євразійців» (прихованих і відкритих) з’явився спільний ворог.

«Воспи» (W.A.S.P. — абревіатура «білий англо-саксонський протестант), схоже, живуть за принципом «ворог мого ворога — мій друг». Три роки тому Спенсер запросив Дугіна — російського філософа, професора МГУ — на міжнародну конференцію ультраправих до Угорщини. Однак присутність у міжнародному «чорному списку» завадила професорові відвідати форум, який пізніше розігнала угорська поліція.

Відтак статті Дугіна, якого західні журналісти прозвали «ідеологом Кремля», опублікував інтернет-журналі Radix та сайт AltRight.com. Своєю чергою Спенсер друкувався в «євразійця» Дугіна в часописі «Катехон».

Англійською статті Дугіна перекладала колишня дружина Спенсера — росіянка Ніна Купріянова, відома в західних ЗМІ під псевдонімом Nina Byzantina. У своїх матеріалах вона окриває шаною президента Росії та лає на всі заставки західну пресу.

Купріянова виступала також в якості експерта в ефірі російського пропагандистського телеканалу Russia Today. Сам Спенсер також частий гість на цьому телеканалі, приміром, коментує події у Сирії та підтримує Асада.

Іще один фанат Путіна — учасник маршу в Шарлоттсвіллі, засновник «Традиційної робітничої партії» Метью Хеймбах. В інтерв’ю виданню Business Insider він заявив:

«Я дійсно вважаю, що Росія нині є лідером вільного світу. Путін підтримує націоналістів по всій планеті та створює антиглобалістський альянс, заохочуючи традиційні цінності та самовизначення».

Два роки тому Хеймбах провів марш, під час якого прапори конфедерації майоріли поряд з російським триколором та прапором так званої «Новоросії». На зборах, присвячених заснуванню «Традиційної Робочої партії», до присутніх скайпом звернувся Олександр Дугін.

Колишній «великий магістр» Ку-Клукс-Клану Девід Дюк уже встиг проголосили марш у Шарлоттсвіллі «поворотним пунктом» американської історії. Росію він називає «ключем до виживання білої раси».

лідер ККК Девід Дюк

Як повідомляють американські ЗМІ, свого часу лідер ККК Дюк винаймав квартиру в Москві разом з лідером американських неонацистів Престоном Уіггінтоном.

Сусід Дюка Уіггінтон відомий організацією веб-семінарів Дугіна в A&M College при університеті Техасу. Одразу після подій у Шарлоттсвіллі керівництво коледжу заборонило проведення маршу під керівництвом Спенсера на території кампуса.

Цікаво, що в Росії колишній магістр ККК просував книжку The Ultimate Supremacism: My Awakening on the Jewish Question (Вищий супрематизм: моє пробудження щодо єврейського питання). За даними Антидифамаційної ліги, яка протистоїть антисемітизму, у 2001 році ця антисемітська книжка продавалася в головному фойє Державної Думи за ціною, еквівалентною двом доларам США (за тогочасним курсом).

Неприємності американського інтернет-штурмовіка

Перша поправка до конституції США гарантує американському суспільству свободу слова, віросповідання і зборів. Саме заборона Конгресу переслідувати ЗМІ сприяє вільній діяльності відверто ворожих до Америки видань. Блокують їхню роботу надзвичайно рідко, водночас заблоковані все одно не закриваються.

Одразу після подій в Шарлоттсвіллі інтернет-хостер GoDaddy відімкнув сайт «білих супрематистів» The Daily Stormer, а відтак його відмовилися поширювати в Google. Причина — засновник сайту Едрю Еглін опублікував статтю, де знущався із загиблої у Шарлоттсвіллі жінки, що виступила проти маршу ультраправих.

У середу Енглін написав, що його сайт закрили «жирні євреї». Мовляв, його звинуватили в підбурюванні до тероризму за «висміювання товстої повії, що по ній проїхався автомобіль». Ідеться про Хізер Хейєр, смерть якої потрясла Америку настільки, що антинацистські марші прокотилися всією країною.

Відтак Енглін закликав Трампа «звернутися до свого справжнього друга» — президента Росії Володимира Путіна — щоби той дозволив розмістити сайт The Daily Stormer на російських серверах. Цікаво, що в середу вранці сайт дійсно з’явився під російським доменом dailystormer.ru.

Утім, він позбувся російської «прописки» вже наступного дня після переходу в зону ru. Представник реєстратора розповів, що до них звернувся Роскомнадзор, щоби «розглянути можливість» блокування The Daily Stormer. Офіційно Роскомнадзор заявляє: сайт заблокували, оскільки він збуджує «расову, національну та інші види соціальної ворожнечі».

По правді кажучи, сайт dailystormer.ru був недоступний і до блокування в Росії. Це пов’язують з відмовою від підтримки ресурсу сервісом Cloudflare, який захищав сайт від хакерських атак.

У США пригоди сайту на тому не закінчилися. Спочатку статтю Енгліна з образою загиблої жінки поширили 65 тисяч користувачів Facebook. Тепер модератори видаляють посилання, якщо вони не супроводжуються словами засудження автора.

А що Трамп? Президент, коментуючи події у Шарлоттсвіллі, спочатку поклав провину на «всі сторони». Наступного дня, наразившись на потужну хвилю критики, назвав расизм «злом». Але згодом... знову заявив, що «винні обидві сторони».

Президент перепостив твіт популярного серед ультраправих блогера Джека Пособіека, автора книги «Громадяни за Трампа». Автор обурювався, що в Чикаго за вихідні вбито дев’ятеро людей і це — на відміну від подій у Шарлоттсвіллі — «нікого не хвилює». Що хотів сказати президент цим репостом?

обкладинка New Yorker

Після Шарлоттсвіллю раду з питань промисловості при президенті покинули на знак протесту ще троє людей: глава фірми-виробника одягу Under Armour Кевін Планк, керівник фармацевтичної компанії Merck Кеннет Фрейзер та глава Intel Брайан Кржаніч.

Нагадаємо, цього року раду вже залишили керівники Tesla Ілон Маск, Disney — Боб Айгер і Uber — Тревіс Каланік. Трамп обіцяв «легко знайти всім заміну».

Тож Росія знову фігурує в черговому американському скандалі. Ультраправі маргінали, до того відомі тільки у вузьких колах, потрапили на обкладинки газет та ефіри теленовин. І, як виявилося, вони не тямлять себе від Росії.

Як пише в блозі колишній співробітник Агентства національної безпеки США Джон Шиндлер, «попри те, що в країні завжди були прихильники переваги білої раси, Росія дала їм нову спрямованість і енергію, а також — готовий світогляд. У світ приходить білий націоналізм, який зневажає Сполучені Штати, як декадентське та багаторасове суспільство».

Читайте також: Інструменти Кремля: ексклюзивний список агентів російського впливу у європейських країнах

дугін сша тероризм росія

Знак гривні
Знак гривні