Харківське шосе перекрили мешканці, позбавлені електрики за борги забудовника, який втік у Росію. Прибув спецназ (ВІДЕО)

На Харківське шосе в Києві, де місцеві мешканці перекрили рух транспорту і вимагають відновити водо- та електропостачання, прибули нацгвардійці та спецпідрозділ поліції.

«Ми прийшли охороняти порядок у разі провокацій. Вони мусять іти на Банкову чи КМДА, а не перекривати дорогу і порушувати права інших громадян», — заявив командир роти спецпідрозділу Нацполіції Михайло Панасенко, якого цитує з місця подій репортер Громадського.

Як повідомляє кореспондентка Громадського, на місце прибули близько 20 представників поліції та 20 нацгвардійців.

Люди, своєю чергою, побачивши силовиків, почали кричати і закликати їх «забиратися геть».


У Києві більше будують, але менше купують житло. Розбіжність може призвести до появи "еліта-центрів", які намагатимуться продавати квартири задешево

Нагадаємо, у Києві другий день перекрито Харківське шосе. Люди з прилеглих будинків протестують через припинення водо- та електропостачання.

У «Київенерго» заявили про борг у понад 3 мільйони гривень компанії, яка належить скандальному забудовнику Анатолію Войцеховському. Люди ж стверджують, що не мають боргів.

Мешканці кажуть, що шосе буде перекрито, поки не відновлять світло.

Зазначимо, що мітинг почався напередодні вдень. 2 серпня мешканці столичного будинку по вулиці Харківське шосе, 17-а перекрили вулицю та Ленінградську площу з вимогою відновлення енергопостачання до своїх квартир.

Анатолія Войцеховського підозрюють у самовільному захопленні ділянок під будівництво 40 об’єктів; непоодиноких фактів повторного продажу квартир у житлових будинках, уже реалізованих іншим громадянам; уведенні в експлуатацію житла на підставі підроблених рішень судів.

У вересні 2015 року Войцеховський заявляв, що проти нього ведеться «брудна кампанія» і пояснював її корупцією та недобросовісною конкуренцією відносно компаній, які будують соціальне житло.

Комерційний директор Київенерго Віктор Мельников заявив, що загальний борг складається з боргів компанії та мешканців.

«На 31 липня є заборгованість від «Еверест плюс». Будинки підключені за тимчасовою схемою. Друге питання — техумови по комунікаціям не виконані, ми постачаємо енергію через одну трансформаторну підстанцію, яка восени може згоріти. Я пропоную ініціативну групу, з якою ми вирішимо як ми розкладем заборгованості аби їх оплатити», — сказав він.

«ПАТ «Київенерго» у 2011 році заключило договір із компанією «Еверест плюс» Войцеховського. На ній числиться заборгованість більше 3 мільйонів гривень. Компанії приходило попередження, що у разі невиплати буде відключена електроенергія. Ніхто не відреагував, тому прийняли таке рішення і відключили. Йдеться про 7 будинків. Вони мають один трансформатор, тож від комунікацій відрізані усі 7. Є інформація, що заборгованість начисляється тільки по 5 будинках, але ми не бачили поки сертифікатів, які б це підтвердили», — сказав Малихін.

Заступник голови райдержадміністрації Дніпровського району Віктор Сущінець, у свою чергу, зазначив, що вирішити питання можна тільки на рівні міськадміністрації.

За його словами, «Київенерго» перед відключенням попередило жителів будинків про борг.

За документом, вказано борг у компанії «Еверест плюс» по кільком будинкам. У свою чергу, люди стверджують, що це не їхні борги і вони сплачують за електроенергію.

Люди вимагають, щоб «Київенерго» підписала договір з кожним мешканцем окремо, аби уникнути відключень.

Мітингувальники зазначили, що у деяких будинках води та електрики немає вже 4 доби.

«Холодильники потекли, світла нема, будемо тут спати, поки не включать світло», — зазначила жителька будинку по Харківському шосе, 15а Олена. Жінка додала, що не має боргів перед «Київенерго».

Як пише «Київ.Оперативний», аби униктнути заторів зі сторони Дарницької площі в бік Привокзальної, об'їхати можна через «Комфорт Таун» або через двір, що за зупинкою «Податкова» (раніше – «Гудзики»).

25 жовтня 2016 року ГПУ завершила досудове розслідування щодо Войцеховського і ще двох співучасників — керівників підконтрольних йому підприємств.

Щоб вийти з-під арешту, Войцеховському довелося внести заставу в 14 млн гривень.

У вересні 2016 року радник київського мера Дмитро Білоцерковець повідомив, що Войцеховський втік до РФ після того, як його випустили під заставу.


скандал протест інфографіка київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні