Ректорський бізнес. Як Київський університет обріс плющем корупції

За ректора Леоніда Губерського, який замовчує про справжній розмір своїх активів, університет Шевченка перетворився на притулок для корупційних схем, - ідеться у статті Нового часу.

Київський національний університет ім. Шевченко (КНУ) цього року лідирує за кількістю заявок, поданих від абітурієнтів - їх понад 29 тисяч. Відрив від найближчого конкурента становить близько 5 тисяч заявок. Популярність університету з червоними стінами завжди була високою. Абітурієнтів мало цікавить, що обраний ними навчальний заклад відомий своєю корупцією.

Леонід Губерський, 75-річний ректор КНУ, видав понад 250 наукових публікацій і керував написанням більше двох десятків докторських і кандидатських дисертацій. Але не цим він відомий серед студентів університету, яким керує з 2008 року.

З нинішнім ректором студенти пов'язують розквітлу буйним цвітом корупцію. Хабарі при складанні іспитів і вступу до магістратури або аспірантури, при переході з контрактної на бюджетну форму навчання, непрозорі тендери на користь пов'язаних осіб, схеми з університетським майном - ось з чим асоціюється ректорство Губерського у студентів і активістів. Навіть зовнішнє незалежне оцінювання не вберігає від хабарництва при вступі, про що НВ розповіли самі студенти.

Засекречені активи

Статус ректора КНУ зобов'язує Губерського подавати електронну декларацію. Живе ректор університету, відомого своїми червоними стінами, непогано: квартира в столиці площею 190 квадратних метрів, гараж і два автомобілі - Audi 06 і Lexus PX-350. Все, крім гаража, записане на дружину Ларису. При цьому банківські заощадження подружжя Губерських - 1,4 млн грн, щорічний дохід - 917,6 тис. Грн. Сюди входить довічне забезпечення Губерському як дійсному члену Національної академії наук.

Однак далеко не всі свої сімейні активи Губерський відобразив у своїй декларації. Його дружина, наприклад, є співзасновником двох компаній - юридичної фірми Віллар та Інституту законодавчих досліджень, в чому можна переконатися, подивившись в реєстр юридичних осіб. У другій з цих фірм ще одним співзасновником є Ольга Яценко, а директором - Олександр Яценко. У 2016 році Генеральна прокуратура щодо обох відкрила провадження, звинувачуючи їх у фіктивному підприємництві та шахрайстві. Справу передано до суду.

У сім'ї Губерських є не тільки бізнес, а й незадекларована нерухомість. Відповідно до реєстру нерухомості, в селищі Михайлівка-Рубежівка в Київській області у Лариси Губерської є земельна ділянка площею 0,09 га, яку вона отримала у власність в травні 2015-го. Ця ділянка примикає до ще однієї, істотно більшої за розміром - її площа 0,36 га. На ділянці стоїть будинок площею 707 кв. м. Записано все це майно на 89-річну Валентину Козярську. За оцінкою Олексія Холмнецького, генерального директора ріелторської компанії Золоті ворота, коштує така нерухомість мінімум $1 млн.

Козярська - не випадкова людина для Губерського. Раніше в її квартирі на вулиці Липській була прописана дочка Губерського. На цьому зв'язки не закінчуються. Дружина ректора КНУ раніше була співзасновницею компанії Валан, де іншим співзасновником був дехто Валерій Козярський.

Леонід Губерський давно любить підкреслювати, що він добре знайомий з президентом Петром Порошенком

У Михайлівці-Рубежівці КНУ володіє декількома земельними ділянками, але деякі були приватизовані адміністрацією університету, як показує випадок з Губерським. При цьому до самої приватизації виникають питання. Близька до Губерського Козярська отримала свою ділянку у власність на підставі рішення місцевої сільради від 27 лютого 2006 року, однак у самій сільраді відзначають, що жодних засідань в лютому 2006-го там не було.

Тендерна мафія

Не набагато більше прозорості в тому, як КНУ за ректорства Губерського проводить свої закупівлі. Пік тендерних схем припав на 2014 і 2015 роки. За даними сайту Наші гроші, в грудні 2014-го КНУ закупив у фірми Стелла-2 червону ікру по 132 грн за баночку розміром 100 грам при ринковій ціні в 80 грн і куряче філе по 66 грн за кілограм, хоча в оптових прайс-листах фігурувала ціна в 44 грн.

Відомо, що Стелла-2 вигравала тендери на поставку їжі в КНУ з 2011 року. Вона зареєстрована в селі Софіївська Борщагівка із зазначенням телефонного номера, який раніше використовував Центр харчування КНУ. При цьому контракт КНУ зі Стелою-2 був укладений на підставі переговорної процедури, яка згідно із законом повинна використовуватися як виняток і тільки після переговорів з іншими учасниками торгів. В інших же торгах, де була конкуренція, Стелла-2 участі ніколи не приймала.

Микола Третьяков, один зі студентів-активістів, розповідає, як він прийшов до Губерського з питанням, куди йде закуповувана університетом червона ікра, адже в їдальнях її немає. Губерський розсміявся і спробував відбутися жартами: "Яка червона ікра? Я її взагалі ніколи в очі не бачив".

Після того, як студенти КНУ, об'єднавшись в групу по боротьбі з корупцією Шевапіл, підняли шум навколо цих закупівель, Стелла-2 була перейменована в Ранок-К, яка продовжувала поставляти університету продукти харчування. Ранок-К, на відміну від Стелли-2, вирішив брати участь в тендерах, де вже була конкуренція. Її частим конкурентом була компанія Орхідея України. Її засновником значився Гавриїл Лохмітко, прописаний в одній будівлі зі Стелою-2, та ще й студент хімічного факультету КНУ.

Конкуруючи тільки між собою, за 2015 рік Ранок-К отримав від КНУ контрактів на 2,6 млн грн, а Орхідея України - на 1,5 млн грн.

На цьому історії зі Стелою-2 не закінчуються. З нею пов'язані і більші махінації. Засновником Стелли-2 до 2007 року значилася Алла Ляшук, прописана в одній квартирі з Володимиром Ляшук. А той є засновником будівельно-проектної фірми України, яка виграла тендерів на ремонтні послуги КНУ на 61,1 млн грн. Фірми, що брали участь в тендерах разом з Україною, неодноразово пропонували дешевші ціни за свої послуги, але все одно програвали.

Схема зв'язків триває далі. Син Володимира Ляшука володіє будинком в Києві по вулиці Шкільній. Цей будинок в якості своєї юридичної адреси вказав підприємець Григорій Стахов, який отримав від КНУ контрактів на 1,5 млн грн. Щоб мати можливість укладати контракти за договірною процедурою, пропозиції зазначених компаній були розбиті на допорогові суми - 200 тис. грн для товарів і 1,5 млн грн для послуг. "Навряд чи Губерський може не знати про корупцію в КНУ", - говорить студент-активіст і менеджер антикорупційних програм реанімаційного пакету реформ Антон Марчук.

Адміністрація університету систематично чинить пресинг на студентів-активістів, які публічно говорять про корупцію в навчальному закладі

Перевіряти тендерні процедури в приналежних державі університетах повинна Державна аудиторська служба. Але Губерський і там при справах - він є в цій службі главою громадської ради.

Платні дисертації

Одна історія про корупцію в КНУ розбурхала навіть європейську пресу. Аспірантка Інституту філології КНУ Юлія Мендель написала 2016 році для видання politico.eu статтю про те, як заплатила $200 своєму науковому керівнику Юрію Коваліву, який відмовлявся навіть читати її дисертацію про новітню українську літературу.

"Одна моя знайома з Інституту філології, яка теж захищалася у Коваліва, заплатила йому 1000 грн за прочитання автореферату, - розповідає Мендель. - Інша людина заплатила $100 за захист. Це не наука, а профанація".

Ковалів подав на Мендель в один з районних судів Херсона позов про захист репутації, вимагаючи компенсації в розмірі $40, однак суд поки що так і не виніс остаточне рішення.

Боротьба з інакомисленням

Активісти з числа студентів КНУ намагалися боротися з розгулом корупції в їх рідному університеті. Однак у відповідь адміністрація їх відраховувала. Найбільший удар припав на філософський факультет, чиї студенти-політологи вирішили не закривати очі на те, що відбувається в їхньому навчальному закладі, об'єднавшись в ініціативи Шевапіл і КНУ Протест. За результатами зимової сесії 2016-2017 навчального року з філософського факультету за активізм були відраховані 22 людини.

Одним з відрахованих виявився студент 3-го курсу Микола Третьяков. "Губерському сказали, що ми проплачені нашим деканом Анатолієм Конверським, який конкурував з ним за посаду ректора на виборах 2015-го, - розповідає Третьяков в розмові з НВ. - Щоб не накликати на себе гнів ректора, Конверський вирішив нас відрахувати".

Формальним приводом для відрахування були незадовільні оцінки на іспитах, однак той же Третьяков до своєї останньої сесії навчався майже на одні п'ятірки. "При цьому діти суддів і прокурорів, які ніколи не з'являлися на лекціях, успішно здали всі іспити", - скаржиться колишній студент.

Ще один студент-політолог другого курсу Володимир Коваль був відрахований, як він каже, за те, що привернув увагу громадськості до процесу поселення студентів в університетські гуртожитки. Він зібрав свідчення того, що за поселення вимагають гроші, які треба було платити аспіранту економічного факультету, пов'язаному з заступником декана цього факультету Наталією Бутенко. Аспіранта відрахували, Бутенко пішла у відпустку писати дисертацію, а Коваля відрахували. "Ректору наші розслідування дуже заважали", - говорить відрахований студент. Перед самим відрахуванням йому запропонували залишитися в університеті, але припинити антикорупційну діяльність. Він відмовився.

Запит НВ в КНУ залишили без відповіді. Не відповіли в університеті і на депутатський запит, відправлений на прохання НВ. Поспілкуватися з журналістом НВ через мережу Facebook погодився проректор Володимир Бугров. Він каже, що боротися з корупцією в університеті повинна не його адміністрація, а правоохоронні органи. Університет же робить ті кроки, які здаються йому ефективними: організація гарячої лінії для скарг і участь двох екзаменаторів в прийомі кожного з іспитів під час сесій.

освіта київ корупція

Знак гривні
Знак гривні