Нідерланди проти бодай теоретичної згадки про вступ України до ЄС

Підсумковий документ, який має бути ухвалений за підсумками саміту Україна-ЄС 13 липня, опинився під загрозою.

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на джерело в Єврокомісії, Київ наполягає, аби в текст спільної заяви включили пункт про визнання з боку ЄС прагнень України колись вступити до Євросоюзу.

Проти такого формулювання категорично виступають Нідерланди, їх опосередковано підтримують Німеччина та Франція.

Як зазначає Новинарня з посиланням на DW, загалом проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі головні напрямки співпраці України з Євросоюзом і не викликає заперечень у жодної зі сторін. Окрім одного речення у преамбулі документу. У ньому говориться, що лідери країн-членів ЄС визнають європейські прагнення України та вітають її європейський вибір.

“Українська сторона наполягає, щоб це речення було включене в текст саме в такому вигляді, повідомили у Єврокомісії. Інакше, за інформацією джерела, Київ відмовиться від ухвалення спільної заяви”, – пише видання.

Як відомо, до будь-яких фіксованих згадок про українську європерспективу хворобливо ставляться Нідерланди, де після парламентських виборів ще триває процес формування уряду. Адже історія з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у нідерландському парламенті завершилася зовсім недавно, лише після того, як Гаазі в грудні минулого року під час саміту лідерів ЄС вдалося вибороти спеціальну інтерпретаційну заяву. “У цьому документі окремо наголошувалося, що Угода про асоціацію з Україною не надає їй статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов’язань надати такий статус Україні в майбутньому”, – нагадує DW.

У деяких інших європейських столицях також вважають, що декларації про можливе членство України в ЄС на нинішньому етапі відносин поки що передчасні.

“Ми готові це підтвердити і визнати, але зараз в цьому немає жодного сенсу. Україна має чимало друзів в ЄС, і всі вони запевняють її, що ці розмови тільки дратують європейських партнерів і не є на часі”, – сказав у розмові з DW естонський дипломат, який працює у Києві.
Естонія зараз головує в ЄС.

Напередодні Брюссель остаточно ратифікував Угоду про асоціацію, і президент Петро Порошенко заявив, що з вересня почнеться новий етап шляху до ЄС.

єс нідерланди україна Європа

Знак гривні
Знак гривні