Вбивці журналіста Сергієнка заздалегідь вирили йому могилу

До розслідування вбивства корсунського журналіста Василя Сергієнка було залучено правоохоронців кількох областей. Слідству вдалося відновити хід подій під час вбивства.

Про це в інтерв'ю Цензору сказав старший слідчий слідчого управління ГУ Нацполіції в Черкаській області Іван Личак, який веде цю справу із самого початку.

Як повідомлялося, на тілі Сергієнка було виявлено багато ножових поранень і каліцтв. Яма-могила була вирита заздалегідь за 50 метрів від дороги.

"Смерть настала від аспірації крові внаслідок черепно-мозкової травми. При огляді судово-медичним експертом було виявлено 19 колото-різаних ран: 17 безпосередньо на тілі, а ще були з обох сторін на шиї. У нього були ребра і під'язикова кістка зламані; вона ламається тільки у разі задушення. Також по тулубу було завдано численних ран. Наручники були на руках, ноги зв'язані ізоляційною стрічкою".

За свідченнями очевидців, журналіста посадили в "Ладу Пріору" з пошкодженим бампером. Кілька днів поспіль її бачили біля будинку Сергієнка. Правоохоронцями було оперативно встановлено, що зазначена машина виїхала з міста в напрямку Виграївського лісгоспу. На цьому етапі місцева самооборона діяла практично спільно з поліцією. Прочісуючи околиці, побачили ту злощасну пляму крові на місці, де Сергієнка передавали безпосереднім убивцям. Там же було знайдено кашкет викраденого. Таким чином, коло пошуку звузилося. На ранок 5 квітня пошуки продовжилися. На місце поховання вийшли досить швидко. Воно виявилося дуже близько до бази "Модус", яка фактично належала народному депутату Геннадію Бобову (нині в групі "Відродження"), і перебувала за декілька кілометрів від будинку нардепа, якщо рухатися навпростець через ліс.

У смітті, під яким вбивці намагалися заховати могилу, було знайдено пакет: у ньому виявився чек з будівельного гіпермаркету на Оболоні в Києві. У чеку чітко зафіксована дата і предмети покупки: лопата, мотузки та інші приналежності, які явно були використані вбивцями. Відео з камер спостереження в гіпермаркеті підтвердили припущення слідства. Дані на Воронкова та Федорова вже були в базі МВС, бо обидва раніше судимі.

"Була проведена портретна експертиза, а також дві психологічні експертизи, які за обрисами обличчя і за невербальню поведінкою дали висновок, що люди, зафіксовані на камерах спостереження в магазині і люди, яких ми розробляли і затримали, одні і ті ж", - пояснює слідчий.

За його словами, недалеко від місця поховання Сергієнка є селище Стеблів. У цьому селищі, на дні річки Рось, рибалки знайшли пакети з речами. Пізніше, під час допиту Воронкова, було встановлено, що після безпосереднього поховання Сергієнка вони переодягнулися і викинули речі в річку. З цими ж речами було знайдено телефон, сигнал від якого був зафіксований на місці вбивства.

"Паралельно в цей же час у Києві було виявлено ще два телефони, які невідомі намагалися спалити в ямі в парку Дружби народів, - додає Личак. - У цьому теж допоміг випадок і небайдужість людей. Рибалка звернув увагу на хлопців, які щось палять в ямі і озираються на всі боки. Викликав поліцію. Виявилося, що цими двома телефонами і тим, що з річки Рось, користувалися зловмисники. Там же, в парку Дружби народів, у водоймі були знайдені номери машини, втоплені у воді. Як виявилося, вони були вкрадені за кілька днів до викрадення. Тобто, вони машину залишили свою, просто замінили номери".

Як раніше повідомлялося, 4 квітня 2014 року близько 20:30 у Корсуні-Шевченківському Черкаської області зловмисники викрали журналіста Василя Сергієнка. Надалі його вбили, а тіло, намагаючись приховати докази злочину, сховали в лісосмузі.

16 травня співробітниками Черкаського ГУНП за процесуального керівництва облпрокуратури під час проведення комплексу слідчих і оперативно-розшукових заходів у Києві затриманий підозрюваний в організації резонансного вбивства Сергієнка.

Затриманим є колишній начальник охорони депутата Геннадія Бобова. Раніше колеги Сергієнка пов'язували депутата Бобова з цим злочином.

Придніпровський районний суд Черкас заарештував громадянина Мельника, підозрюваного в організації викрадення і вбивства журналіста Василя Сергієнко, без права внесення застави. 30 червня Апеляційний суд відпустив Мельника з-під варти. Активісти понад годину блокували суддів і Мельника, поки прокуратура не оголосила йому нову підозру.

Придніпровський районний суд Черкас визнав законним повторне затримання Вадима Мельника, якого підозрюють в організації викрадення і вбивства в 2014 році черкаського журналіста Василя Сергієнка. 1 червня Мельника було повторно взято під варту без права внесення застави.

кримінал черкащина майдан справимайдану суд сергієнко

Знак гривні
Знак гривні