Не зрадою єдиною. Як жителі Дарницького району повернули собі вісім гектарів парку і доступ до Дніпра

Вчора ми розповідали про те, як забудовник «Ріверстоуна» незаконно обмежив доступ до набережної. Однак буквально в 300 метрах від цього житлового комплексу розташована і невеличка історія успіху — приклад того, як кияни можуть повернути собі громадський простір. Ми вирішили детальніше розказати про цю історію.

Отже, в лютому цього року Київрада нарешті підтримала ініціативу депутатів від «Свободи» Володимира Бохняка та Ігоря Мірошниченка про розірвання договору оренди земельної ділянки 8,15 га на Дніпровській набережній в затоці Берковщина.

Угода між Київрадою та «Міжнародним творчим центром Яна Табачника» була укладена ще в 2003 році на 25 років.

За даними сайту drda.org.ua, у квітні 2007 року проект акорденіста Табачника з будівництва творчого центру навіть затвердила Київська містобудівна рада. Виконавцем проекту мав стати скандально відомий архітектор Сергій Бабушкін (автор реконструкції Майдану часів Омельченка).

Елітний центр «Честь имею» мав бути збудований у вигляді чотириповерхового концертного залу на 3700 місць.

Окрім «творчого центру», там також мав з’явитися 200-метровий хмарочос з офісними приміщеннями та готелями, причалом для яхт, паркінгами та АЗС.

Проект центру Яна Табачника від Сергія Бабушкіна. Фото archunion.format-maket.com.ua

Як видно з фото, центр мав виходити за лінію прибережної захисної смуги, що є порушенням Водного та Земельного кодексів. Важко уявити, що забудовник лишив би вільним прохід по набережній для всіх охочих. Скоріше за все, це була б територія тільки для своїх — саме так, як це зробили у «Ріверстоуні», про який ми розповідали вчора.

У березні комунальники нарешті почали демонтувати величезний бетонний паркан довкола ділянки. Однак станом на сьогодні розібрали лише третю частину — приблизно 50 плит зі 170.

Фото Української правди

Прибравши третину огорожі, комунальники на цьому чомусь зупинилися і про решту паркану забули. Зараз територія біля парку виглядає так:

Парку ще немає, але немає і частини паркану, який відгороджував річку від киян і це вже приємно.

набережна берковщина табачник доступ дніпро київ

Знак гривні
Знак гривні