Порошенко: Росії було потрібно не Євробачення, а провокація (ВІДЕО)

Власне, всі в Україні про це вже розуміли - тепер це озвучив і Президент.

Росія свідомо пішла на провокацію, коли обравши для участі в конкурсі “Євробачення” в Україні співачку Юлію Самойлову, яка перед тим порушила українські правила в’їзду до окупованого РФ Криму. Про це в ході візиту до Латвії заявив президент Петро Порошенко.

“Відвідування Криму Україна допускає лише через адміністративний кордон з Херсонською областю, і це добре відомо російській стороні. Втім, Росія свідомо ухвалила рішення про учасника “Євробачення”, розраховуючи на провокацію”, – передає слова Порошенка його прес-служба в соцмережі.

За словами глави держави, Україна запропонувала декілька варіантів вирішення конфлікту.

“Однак РФ не потрібна участь у “Євробаченні” – їм потрібно саме влаштувати провокацію. Україна на цю провокацію не піддалася, адже діє послідовно по відношенню до всіх, хто порушує наше законодавство”, – наголосив Порошенко.

Україна закликає організаторів Євробачення не тиснути через росіянку Самойлову

Члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) виступили із публічною заявою у відповідь на лист генерального директора Європейської мовної спілки Інгрід Делтенре до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Особливу увагу членів Наглядової ради в цьому листі привернула пряма погроза, що Україна буде виключена з проведення Євробачення, якщо російській співачці Юлії Самойловій не буде дозволено в’їзд в Україну для участі в конкурсі.

У НСТУ наголосили, що відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім Російської Федерації, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає належності Криму РФ.

"Вимога скасувати рішення Служби безпеки України, ухвалене в межах її законних повноважень, як і теза про узгодження рішень Служби безпеки України з Європейською мовною спілкою, можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи України, що виходить за межі повноважень ЄМС і завдань конкурсу Євробачення", - йдеться в заяві.

НСТУ закликає Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати ЄМС "на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу – як цього року, так і в майбутньому".

Раніше організатори Євробачення підтвердили погрози виключити Україну з конкурсу.

крим україна росія Євробачення окупація самойлова анексія

Знак гривні
Знак гривні