Українці будуть платити обов'язкову щомісячну абонплату за газ

Наче це радянський союз, тільки з Фірташом у ролі монополіста (якого держава Україна "не може" змусити платити за використання мереж).

Перед тим як ви прочитаєте цей реліз від НКРЕ (з якого не зрозуміло навіть, на який рівень буде підвищено платню за газ ), ми хотіли б зробити акцент: перед вами закріплення монополії для газопостачання для олігарха (Фірташа) так само, як перед цим було закріплення монополії Ахметова в електроенергетиці. З кожним роком такої монополії іншим гравцям ще важче буде прийти на цей ринок. А ви будете платити монополісту стільки, скільки він скаже - через поточне і наступні рішення НКРЕ, без варіантів - навіть якшо ви не споживаєте газ взагалі.

За оцінками liga.net для українців, що проживають в квартирах без лічильників, ціна виросте в 2-5 разів. Прибуток отримає в основному Фірташ, що контролює ~70% ринку газопостачання.

Ми вважаємо, що за це рішення НАБ потрібно відкривати слідство щодо учасників засідання НКРЕ, щоб перевірити корупційну мотивацію підвищення тарифів на користь підприємств Фірташа.

***

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Плату з 1 квітня сплачуватимуть споживачі щомісяця незалежно від фактичного обсягу споживання, повідомляє Zaxid.net. Абонплата нараховуватиметься на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника). Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комісії у вівторок, 28 березня, повідомила прес-служба НКРЕКП.

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам нараховуватиметься плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями. У тариф буде закладено витрати ПАТ «Укртрансгаз» на транспортування газу, що становить приблизно 23% у загальній структурі.

Відповідно до даних НКРЕКП, побутові споживачі платитимуть значно менше, ніж промислові. Для прикладу, населення сплачуватиме ПАТ «Житомиргаз» 1,91 коп. за 1 кубометр на годину (без ПДВ), а промисловість – уже 5,23 коп.

Разом з тим, промислові та побутові споживачі ПАТ «Київгаз» сплачуватимуть однакову ціну – 1,27 коп. за 1 кубометр на годину (без ПДВ). Очікується, що впродовж трьох років тарифи для населення та промисловості будуть вирівняні.

Як зазначило агентство Укрінформ, за оцінкою НАК «Нафтогаз України» після встановлення плати за користування приєднаними потужностями кінцева ціна газу для споживачів може зрости.

***

економіка україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні