Розвідка розсекретила документи КДБ про Петлюру та вбивцю Бандери

Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила архіви радянських репресивних органів щодо українських національних рухів, об’єднань та їх лідерів, зокрема Степана Бандеру та Симона Петлюру.

Чергові томи розсекречених документів опубліковані на сайті Служби зовнішньої розвідки, пише Громадське.

Зокрема, оприлюднено документи про Богдана Сташинського, який вбив лідерів Організації українських націоналістів Степана Бандеру та Лева Ребета. Це агентурні донесення Сташинського, фото оперативної зйомки і з його особистого архіву, плани КДБ із ліквідації членів ОУН тощо.

Анкета Богдана Сташинського – агента під псевдонімом «Олег». Фото: szru.gov.ua

Ці документи розповідають про те, як завербували Сташинського, як він здійснював провокації проти ОУНівського підпілля на Західній Україні, як готував теракти проти лідерів українських емігрантських організацій.

Також оприлюднені архівні матеріали про спробу органів держбезпеки СРСР завербувати одного з керівників розвідки Української Народної Республіки Василя Недайкашу.

Керівник розвідки УНР Василь Недайкаша. Фото: szru.gov.ua

Матеріали свідчать про неодноразові спроби радянських агентів встановлювати контакти з Недайкашею, коли він жив у Франції, залучати його до співпраці, спонукати його до розкриття розвідувальної мережі уряду УНР у вигнанні і на території Радянської України.

Крім цього, також доступні й інші матеріали: українська еміграція 20-30-х років минулого століття в архівних документах розвідки, діяльність української політичної еміграції у міжвоєнний період 1920-1930-х років у документах органів державної безпеки СРСР, розсекречені документи щодо Симона Петлюри.

петлюра історія україна срср

Знак гривні
Знак гривні