Блокада Донбасу перейшла на офіційний рівень. РНБО заборонила рух вантажів через фронт

Спочатку пояснимо людською мовою суть рішення. Після "націоналізації" підприємств сепаратистами торгувати на окупованих територіях ні з ким. До цього українські компанії возили товари необхідні для їхніх підприємств, які опинилися під окупацією і збирали їхню продукцію підтримуючи виробничі зв'язки. Тепер, після "націоналізації", будь-який рух товарів це дійсно торгівля з ворогом. Крім того, схоже росіяни будуть облаштовувати там "Придністровя" і включають регіон у російські потоки.

Сьогодні РБК писало про "прохання" Путіна металургам щодо поставок руди заводам на окупованих територіях.

Далі офіціоз:

Враховуючи захоплення українських підприємств та загострення безпекової ситуації в зоні бойових дій на Донбасі, Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, передає Громадське.

«Констатуючи різку ескалацію російської агресії проти України, насильницьке захоплення українських підприємств, що розташовані на території окремих районів Донецької та Луганської областей, усвідомлюючи загострення загроз економічній і енергетичній безпеці України, спровоковане свідомими діями терористів, та враховуючи те, що РФ почала на державному рівні визнавати "документи" самопроголошених республік, з метою захисту прав і свобод громадян України та забезпечення національної безпеки України РНБО вирішила: тимчасово, до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення», — сказав Турчинов.

За його словами, Кабінету Міністрів України було доручено невідкладно розробити і запровадити план заходів із забезпечення функціонування паливно-енергетичного і металургійного комплексу України, проаналізувати негативний вплив на економіку та бюджет країни та вжити заходи щодо їх мінімізації.

«Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Національній гвардії України за участі Служби безпеки України доручено невідкладно припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення залізничними і автомобільними шляхами та створити умови для залучення громадського контролю щодо виконання цього рішення», — додав секретар РНБО.

Також МВС, Нацполіції, Національній гвардії та СБУ було доручено вжити додаткових заходів щодо зміцнення громадської безпеки та протидії диверсійним і терористичним проявам, спробам порушення громадського порядку.

Крім того, Національному банку України, Службі безпеки України доручено проаналізувати діяльності банківських установ України, у капіталі яких є частка державних банків РФ, та протягом доби внести відповідні пропозиції, зокрема щодо запровадження проти них санкцій.

донеччина економіка луганщина війна транспорт

Знак гривні
Знак гривні