Працює МГБ ДНР! Як спецназ під носом в окупантів затримав регіонала, що здавав терористам бійців ЗСУ

За чоловіком, який у 2014-му спричинив загибель 10 українських військових і знущався над пораненими, "полювали" два роки, а затримали в "сірій зоні" - прямо навпроти позицій гібридної армії РФ.

В селищі Більмак (раніше - Куйбишеве) Запорізької області відбулося перше публічне судове засідання у справі 61-річного Миколи Бутрименка, повідомляє Crime.

Саме з його вини в липні 2014 року терористи вбили 10 українських бійців і 5 захопили в заручники.

На засідання приїхали родичі загиблих, бійці, які пройшли з вини підсудного через полон, і спецназівці, що його затримували.

Микола Бутрименко - мешканець Шахтарська на Донеччині. В минулому був активним членом «Партії регіонів», у 2010 році - депутат від ПР у Шахтарській райраді. На той час Бутрименко керував власним аграрним господарством ТОВ "Імені Челюскінців".

Прихід «ДНР» "регіонал" сприйняв з таким ентузіазмом, що з власної ініціативи «здав» терористам українських бійців, та ще й бив потім поранених палицею, кричачи щось про «хунту» і «карателів». Відповідне відео терористи самі виклали в мережу.

Пізніше проросійський ентузіазм не завадив прихильникові «ДНР» їздити за українською пенсією на вільні від окупації території Донбасу і відправляти за лінію фронту свого бухгалтера для вирішення бізнес-питань.

Трагічна зустріч українських військових із Бутрименком сталася в липні 2014-го.

23 липня того року над селом Дмитрівка Шахтарського району був збитий штурмовик Су-25 Збройних сил України. Пілот устиг катапультуватися і приземлився у 2 км від сусіднього села Латишеве.

Оскільки чіткої лінії розмежування тоді ще не було, а бойовики взяли під контроль в тому районі тільки Шахтарськ, групу українських десантників (19 чоловік) було відправлено на пошуки пілота.

29 липня в районі Латишевого пошукова група зайшла на територію агропідприємства Миколи Бутрименка - хлопцям треба було вступити в контакт з місцевими жителями для з'ясування оперативної ситуації.

Микола Бутрименко у 2015 році

Бутрименко дуже радо зустрів українських бійців, запевнивши, що жодних банд терористів поруч немає, і навіть запропонував їм повечеряти й переночувати в його ангарі на території стоянки підприємства.

Увійшовши у довіру до військовослужбовців, "регіонал" заявив, що йому терміново треба з'їздити в Сніжне, оскільки нібито в лікарні цього міста у важкому стані знаходиться його дружина.

Бійці не запідозрили каверзи, однак буквально через 20 хвилин Бутрименко повернувся в супроводі зграї терористів на БТРах і БМП. Вони оточили ангар, розстрілявши його з кулеметів і дрібнокаліберних гармат.

10 десантників загинули на місці, 5 поранених бійців терористи взяли в полон, і лише 4 солдатам, які в той час перебували за межами ангара, вдалося відступити і дістатися до позицій сил АТО.

Спочатку пошуками винуватця загибелі українських бійців займалися правоохоронці, а у вересні 2015 року до них підключилися Сили спеціальних операцій ЗСУ, які тоді ще існували неофіційно.

На той момент було відомо, що Бутрименко оформив українську пенсію і час від часу виїжджає за нею на підконтрольну Києву територію. Брати його планувалося у грудні того ж року під час чергової такої "пенсійної" вилазки.

ТАКОЖ: Як сєпар "Батя" ходив за українською пенсією. ФЕЄРИЧНО!

Можливо, хтось попередив Бутрименка, але саме тоді той змінив телефон і втік аж у російський Таганрог, де відсиджувався кілька місяців.

З початком посівних робіт йому довелося повернутися додому для ведення справ свого агропідприємства, однак посіпака терористів більше не ризикував висовуватися за межі окупованої територій.

Увечері 26 червня 2016 року офіцерам ССО надійшла агентурна інформація, що Бутрименко вранці наступного дня підійде максимально близько до лінії розмежування - відправити бухгалтера на підконтрольну Україні територію для вирішення питань свого бізнесу.

За ніч було зібрано та підготовлено дві групи захоплення: одна чекала зловмисника в районі КПВВ «Майорськ», інша - в районі КПВВ «Мар'їнка».

Для здійснення операції спецназівці перевдягнулися в цивільний одяг і на громадському транспорті перетнули «нульові» пости сил АТО. Їхнім завданням було будь-якими способами триматися у хвості черги, що рухалась до «нульового» блокпосту противника.

Бутрименко того ранку поїхав до КПВВ «Мар'їнка».

«Ми перетнули наш блокпост о 6:00. Сподівалися, що черга буде довга, як зазвичай, - розповів один із учасників спецоперації. - Але саме того ранку, як на зло, у сторону «ДНР» рухалося не більше десятка машин. А об'єкт з'явився тільки після семи годин.

За словами бійців ССО, їм довелося "виявити кмітливість", щоб більше години залишатися останніми в черзі на ворожий блокпост.

Проїхавши блокпост бойовиків, Бутрименко проминув автомобільну чергу й зупинився далі, приблизно за 250 метрів від позицій бойовиків. Таким чином, спецназ ЗСУ опинився між ворожим блокпостом (до нього було метрів 150) і своєю ціллю.

Бутрименко (ліворуч) на суді, лютий 2017 р. Фото: depo.ua

«Ми пішли на захоплення. Але цивільні з черги рушили в наш бік, а бойовики приготувалися до стрільби. І тут наш командир як крикне: «Всім в сторону, працює МГБ ДНР!». Цивільні тут же поховалися в свої машини, а бойовики опустили зброю. Можу тільки уявити, що творилося у них в головах, коли міфічне "МГБ", спакувавши "об'єкта", на всіх парах рвонуло на українську сторону», - зі сміхом згадує офіцер ССО.

За кілька годин Миколу Бутрименка вже було передано правоохоронцям, а наступного дня йому довелося дивитися в очі побратимам загиблих з його вини бійців.

Підсудному інкримінують статтю 258-3 Кримінального кодексу України (терористичний акт). Прокуратура збирається вимагати для зрадника 15 років позбавлення волі.

ТАКОЖ: Бразильський найманець із "ДНР" отримав 13 років української тюрми

суд донеччина армія АТО

Знак гривні
Знак гривні