Європарламент ухвалив безвіз для Грузії, але не для України

Європейський парламент проголосував за безвізовий режим для Грузії. Про це повідомив журналіст Radio Free Europe Рікард Йозвяк.

«Європарламент проголосував за візову лібералізацію для Грузії. 553 за, 66 проти, 28 утримались», — написав він.

«Хороші новини для Грузії: Європарламент зібрав безпрецедентну більшість для безвізових подорожей для громадян Грузії», — пише також євродепутатка Марія Габріель.

Чому Україна відстає від Грузії?

Відставання України від Грузії пов'язане як із внутрішніми процедурами в Європарламенті, так і з невпевненістю європейців щодо поступу України в боротьбі проти корупції.

Наше відставання від грузинів має значно довшу історію, ніж серпневі події, коли розгорнувся скандал навколо електронного декларування статків чиновників в Україні. Нагадаємо, тоді система електронного декларування спочатку не отримала сертифікації з боку Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації. Потім систему було запущено без сертифікації, і нарешті поспіхом сертифіковано.

Як писали Тексти, з однієї сторони введення системи е-декларацій гальмували чиновники, а з іншої сама система була зроблена вкрай не якісно.

Марія Ґабріел, доповідачка Європарламенту щодо скасування віз, представила проект доповіді щодо Грузії ще 4 липня 2016 року. Натомість доповідь по Україні було представлено тільки 5 вересня.

Грузія вийшла вперед ще 2015 року.

Детальніше на Громадському

єс україна грузія Європа візи

Знак гривні
Знак гривні