Країни ОПЕК скорочують видобуток нафти, тому ціни зросли. Саудівська Аравія та Ірак, попри угоду, видобуток збільшують

10 грудня Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і країни-нафтовидобувники поза межами картелю на зустрічі у Відні узгодили параметри скорочення видобутку.

Сторони домовилися, що скорочення становитиме менш як 600 тисяч барелів на добу. Більшу частину такого зменшення видобутку, 300 тисяч барелів, пообіцяла взяти на себе Росія.

Після підписання угоди ціни на нафту зросли на світових ринках.

Так, нафта марки Brent на початку доби 12 грудня підвищилася на 2,29 долара – до 56,62 долара за барель, - передає РадіоСвобода.

ОПЕК чи Організація країн-експортерів нафти створена нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту

«Підписання угоди країнами ОПЕК і тими, що поза картелем, про урізання продукції протягом вихідних днів стало очевидно каталізатором у підвищенні цін», – прокоментував ситуацію старший аналітик брокерської компанії OANDA Джеффрі Галлей.

У США ціна нафти марки West Texas Intermediate також зросла на 2,28 долара – до 53,78 долара за барель.

Попри новий сплеск, ціни на нафту все ж залишаються на рівні близько від половини вартості, що була в середині 2014 року.

Не зважаючи на угоду, по збільшення видобутку повідомила Саудівська Аравія. Намір збільшити видобуток нафти до 10.72 млн барелів за добу. В жовтні цього року рекордним показником Саудівської Аравії був видобуток 10.62 млн барелів. - передає Дзеркало тижня із посиланням на Reuters.

Також збільшити видобуток планує Ірак. Багдад має намір видобувати 4.8 млн барелів на добу, хоч в жовтні видобуток становив на 100 тис. барелів менше.
РадіоСвобода, Дзеркало тижня

ціна ірак нафта росія

Знак гривні
Знак гривні