Саміт Україна-ЄС: Туск і Юнкер підтвердили виконання Україною зобов'язань щодо безвізу, але рішення поки не прийнято

Голова Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підтвердили, що Україна виконала всі умови для надання їй безвізового режиму з ЄС.

Про це вони сказали на прес-конференції після саміту Україна-ЄС, - передає Lb.ua.

Зокрема Юнкер заявив, що Європейська комісія, як і раніше, підтримує резолюцію, в рамках якої Єврораді і Європарламенту було запропоновано надати безвізовий режим Україні.

"Україна виконала всі вимоги, які були нами поставлені, і тому Євросоюз тепер повинен виконати своє зобов'язання", - зазначив він.

Голова Єврокомісії також висловив надію, що це буде зроблено до кінця 2016 року.

Звернення Дональда Туска до українців українською мовою (відео):

"Я щасливий, тому що всі країни-члени ЄС ухвалили, що Україна готова до безвізового режиму. Це рішення є визнанням досягнень України у виконанні європейських стандартів", - сказав Туск.

Він також підкреслив, що рішення набуде чинності, щойно Європарламент і Європейська рада досягнуть згоди у питанні реформи візової політики ЄС.

"Зараз справа виключно за розробкою механізму призупинення безвізового режиму для третіх країн, яка вже ведеться структурами ЄС... Я хотів би підкреслити, що ця дискусія не стосується України більшою мірою, тому що Україна все виконала і виконала досконало", - зазначив Туск.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада закликала ЄС скасувати візи для українців, нагадавши, що Україна виконала всі 144 вимоги для цього.

Фото - прес-служба Президента України.

Напередодні Інститут Горшеніна опитав українських експертів в сфері міжнародних відносин щодо ймовірності надання безвізового режиму з ЄС Україні. Нижче наводимо думки експертів.

Український дипломат, голова правління ГО "Майдан закордонний справ" Богдан Яременко стверджує, що для отримання українцями можливості подорожувати країнами Шенгену без віз досить виконати дві передумови: завершити процедуру, що вимагає рішення Європарламенту і Європейської Ради, і ЄС повинен узгодити процедуру призупинення безвізового режиму. «На сьогодні немає достовірних даних про будь-які перешкоди для завершення процедури і прийняття рішення про введення безвізового режиму для України. Уся наявна інформація підтверджує, що і Європарламент, і Європейська Рада можуть прийняти таке рішення протягом найближчих місяців або навіть тижнів. У питанні процедури тимчасового призупинення режиму безвізових поїздок основна проблема полягає в тому, що основні органи ЄС не можуть поки що узгодити між собою, хто з них буде мати право приймати рішення (про призупинення безвізового режиму - ред.)».

Експерт з міжнародних питань Тарас Качка також упевнений, що для надання «безвізу» Україні не залишилося невирішених політичних питань. «Ніякої політики: ні великої, ні малої тут немає. Повинні бути схвалені кілька рішень інститутів. Там іде робота, якщо порівнювати з українськими реаліями, ми перебуваємо у становищі, подібному до ситуації між першим і другим читанням законопроекту в парламенті. Так, гіпероптимістичні очікування не виправдовуються, але жодного песимізму щодо прийняття цього рішення теж немає», - підкреслює експерт.

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук також називає головною проблемою, що перегороджує зараз шлях до «безвізу» для України, незавершену розробку механізму призупинення безвізового режиму. Водночас вона підкреслює важливість для європейців проблеми міграційних ризиків, яка стає майданчиком для спекуляцій на внутрішньополітичній арені європейських держав: «Мова йде про майбутні вибори у Франції та Німеччині. Є певні політичні сили, які не хотіли б перед виборами робити такий подарунок Україні, незважаючи на те, що вона не становить серйозних міграційних ризиків. Сам факт того, що на тлі міграційної кризи ЄС надає безвізовий режим ще одній країні, може бути використаний у передвиборній кампанії в Німеччині, Франції, і, очевидно, це позначається на прийнятті рішень», - зазначає експерт.

Схожу думку висловлює і виконавчий директор громадської організації "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко: «Безвізове питання для України вирішується в безпрецедентно несприятливий період, пов'язаний з міграційною кризою в ЄС, що вимагає і ефективних методів управління, і коректної комунікації. Наприклад, серед громадян ЄС немає адекватного сприйняття, що безвізовий режим - це лише право на короткострокові поїздки, і контроль на кордоні залишається таким самим суворим. Наприклад, 2015 року українським громадянам, навіть із візами, відмовляли 25283 рази при в'їзді в країни-члени ЄС».

У самому ЄС дійсно не вистачає політичної волі для запровадження безвізового режиму, вважає експерт. «Але публічно вони цього не заявляли. Тому робота повинна бути посилена на дипломатичному рівні», - підкреслює Ірина Сушко.

Більше читайте у матеріалі про експертне опитування, проведене Інститутом Горшеніна з приводу введення безвізового режиму з ЄС для України.

Lb.ua.

єс безвіз україна

Знак гривні
Знак гривні