Порошенко ветував закон «Про підтримку кінематографу», через який закрилися EX.UA та FS.TO

Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» відправлено назад у парламент. Як часто буває, за привабливою назвою закону ховався драконівський зміст. Причому, абсолютно не пов'язаний із підтримкою кіно.

У прикінцевих положеннях ветованого закону була стаття, яка суттєво обмежувала свободу в Інтернеті і через яку закрилися відомі файлообмінники EX.UA та FS.TO

Уявіть: ви у своєму Фейсбуці розмістили фотографію. Хтось вважає її публікацію порушенням авторських прав. Він пише вам вимогу зняти фото, і ви маєте виконати її за 24 години. Якщо ж ви не згодні, то можете написати відмову, але вказати усі свої дані, необхідні для подачі на ваc у суд.

Це стосується не тільки ФБ, а й усіх інших сайтів. Загроза введення у дію цього закону змусила закритися відомі файлообмінники, які, до речі, на вимогу правовласників часто видаляли контент.

Повністю вимоги закону щодо боротьби з піратством "читайте у Розділі 3 Прикінцевих положень закону «Про держпідтримку кінематографії»

Та президент ветував закон з іншої причини. Серед його зауважень найцікавішим видалося те, яке пояснює, як цей кінематографічний закон поширюватиме корупцію:

"Законом, що надійшов на підпис, пропонується не поширювати процедуру публічних закупівель на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, необхідні для виготовлення (створення) вихідних фільмових матеріалів, аудіовізуальних творів, розповсюдження, дистрибуції та рекламування, зберігання, відновлення, реставрації, демонстрування фільмів".

Усі зауваження Порошенка читайте тут.

Утім, президентське вето не означає, що противникам обмеження свободи в Інтернеті можна розслабитись. Потрібно добиватися того, аби при повторному розгляді статтю про боротьбу з піратством вилучили з законопроекту. Адже ця частина законопроекту не згадана у зауваженнях Президента - а отже, депутати можуть так і залишити її без змін.

Крик душі, чому не можна закривати файлообмінники EX.UA та FS.TO читайте тут.

інтернет кіно копірайт

Знак гривні
Знак гривні