Щойно Гаага визнала агресію Путіна щодо України - Росія не визнає Гаазький трибунал

Президент Володимир Путін підписав розпорядження про неприєднання Росії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), відомого також як Гаазький трибунал.


Чи справді Гаага на боці Україні й засуджує Путіна? Не все так райдужно (АНАЛІЗ)

Відповідне розпорядження опубліковано на порталі правової інформації РФ. Документ було підписано в середу, 16 листопада, - передає Новинарня.

У ньому зазначено, що таке розпорядження було підписано за пропозицією мін’юсту РФ, погодженою з МЗС РФ та іншими відомствами.

“Прийняти пропозицію Мін’юсту Росії про направлення повідомлення Генеральному секретареві ООН про намір Російської Федерації не стати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду, прийнятого Дипломатичною конференцією повноважних представників під егідою ООН в Римі 17 червня 1998 року”.

МЗС РФ має направити повідомлення про таке рішення генсеку ООН.

Римський статут був підписаний 1998 року, ним засновується Міжнародний кримінальний суд в Гаазі (Гаазький трибунал).

Росія, як і Україна підписали, але досі не ратифікували Римський статут.

Міжнародний кримінальний суд діє з 2002 року постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році.

Нагадаємо, напередодні у звіті прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі ситуація в Криму була прирівняна до міжнародного збройного конфлікту.

“Відповідно до даних, ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною й Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України”, – сказано у звіті Гаазького трибуналу.

Право міжнародних збройних конфліктів застосовне до цієї ситуації й після 18 березня 2014 року в тій мірі, у якій події на території Криму й Севастополя будуть рівнозначні триваючому стану окупації.

Цей міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту, однак Україна й Росія не ратифікували його.

крим путін гаага окупація агресія суд анексія

Знак гривні
Знак гривні