Законопроект про іноземних агентів – містечкова помста нардепів-мільйонерів за оприлюднення їх статків

Виконавчий директор Тransparency International Україна Ярослав Юрчишин заявив, що у порядку денному Верховної Ради на 3 листопада стоїть закон № 5318 про іноземних агентів.

Даний законопроект запропонував народний депутат партії "Воля" Юрій Дерев'янко 28 жовтня.

Цікавий факт: ЗАКОН ПРО ІНОСТРАННИХ АГЄНТОВ ІСНУЄ В РОСІЇ, схожий закон був у "законах про диктатуру" 16 січня 2014 року

Згідно з проектом закону, суб'єктів, на яких поширюється дія закону, зобов'яжуть подавати електронні декларації.

"Здавалося б – блага мета, показати на що живуть антикорупціонери. Ми й самі над цим думали і планувати, принаймні в Transparency International Ukraine, запровадити е-декларування для керівництва та співробітників з січня 2017 року. Але диявол у деталях", - написав Юрчишин.

"Так от, вирішило посольство, скажемо, Данії, привезти антикорупційних експертів з усього світу і провести конференцію в Києві. За цим законом е-декларацію має заповнити керівник закладу, де буде конференція проводитися, фірма-постачальник харчів на цей захід, а якщо (і таке може бути) приватний підприємець організовуватиме прибирання цього залу, то і він", - зазначив Юрчишин.

За його словами, мета закону - "відбити можливості або принаймні максимально ускладнити їх для міжнародних партнерів України інвестувати в боротьбу з корупцією".

"Бо без таких інвестицій не було б ні НАБУ, ні Національного агентства з питань запобігання корупції - НАЗК, ні електронного декларування", - написав він.

Подання законопроекту, який вже встигли назвати законом «про іноземних агентів», є помстою народних депутатів-мільйонерів за електронне декларування їх статків.

Так вважає голова правління громадської організації «Центр протидії корупції», Віталій Шабунін. Свою думку він висловив під час тренінгу з електронного декларування у Львові, який проходить сьогодні.

«Хочуть мститися нам - мстіться, але не відігруйтеся на країні», – каже Віталій Шабунін.

маразм законопроект Рада реформи декларування

Знак гривні
Знак гривні