Українська армія спробувала купити на 400 млн дизелю у Росії

Росія поставку заблокувала, але закупівля залишилася фактом.

Міністерство оборони України 1 вересня уклало угоду з ДочП «Прикарпатзахідтранс» Південно-західного акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів про поставку дизельного палива на 399,83 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Угоду про поставки російського палива було укладено 1 вересня.

А вже через кілька днів «Oilnews» повідомило про зупинку поставок дизпалива з Росії в Україну.

Сергій Куюн з консалтингової групи А-95 12 вересня повідомив про припинення поставок і по трубопроводу.

Поставки російського дизельного палива в Україні були зупинені в зв’язку з рішенням Федеральної служби з технічного та експортного контролю (ФСТЕК) обнулити більшість раніше виданих дозволів експортерам.

«Поставки вже законтрактованого ресурсу тривають. Проте, нових партій не відвантажують», – пояснило джерело “OilNews”.

Як пояснюють Наші Гроші, «Прикарпатзахідтранс» експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» на території України.

Кінцевим бенефіціаром фірми є громадянин Німеччини Анатолій Шефер зі Швейцарії. На нього записано швейцарську компанію «International Trading Partners AG», яка в березні купила АТ «Південно-західне акціонерне товариство трубопровідного транспорту нафтопродуктів» у російської «Транснафти».

Раніше «ITP AG» очолював швейцарець Патрік Стач, а Шефер був членом правління. Стач також керує юридичною фірмою та веде консультаційну діяльність у Швейцарії.

Серед контрагентів «ITP AG» були фірми оточення Віктора Медведчука.

На думку керівника «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, «усім очевидно, що за швейцарською юрисдикцією буде йти робота між російськими постачальниками і українськими покупцями нафтопродуктів».

Керівник центру протидії корупції Віталій Шабунін пише, що Росія "неочікувано" заблокувала поставку - і саркастично порівняв відсутність резонансу з приводу угоди з "хвилею" публікацій щодо квартири депутата Сергія Лещенка:

маразм армія росія нафта війна

Знак гривні
Знак гривні