Київ визначився з потенційним головним архітектором. Що він уже набудував? (ФОТО)

Конкурсна комісія на засіданні 9 вересня визначила переможця конкурсу на посаду директора Департаменту містобудування та архітектури – головного архітектора міста Києва.

Переможця обирали за кількістю набраних балів.

Так, конкурсна комісія рекомендуватиме київському міському голові призначити Олександра Свистунова, який набрав 12,69 бала. На другій позиції у рейтингу кандидатів опинився Сергій Броневицький із 11,74 бала, третю сходинку посідає Ганна Бондар (11,64 бали).

Керівник апарату КМДА запропонував створити при головному архітекторові столиці незалежну експертну раду, яка б на професійному рівні оцінювала роботу свого колеги.

Чим уже відзначився Свистунов

Олександр Свистунов є головним архітектором проекту торгово-офісного центру на вулиці Серафимовича та адмінбудівлі з торговельними приміщеннями на вулиці Смирнова-Ласточкіна. Його авторству належить будинок по вулиці Круглоуніверситетській, 5 і ТРЦ біля станції метро "Осокорки", який так і не побудували з-за протесту киян. Зведення висотки на Круглоуніверситетській теж викликало невдоволення городян, які проживають у прилеглих старих будинках.

Також Свистунов – автор ескізного проекту будівництва адміністративного готельного комплексу, нині відомого як InterContinental Kiyv по вулиці Великій Житомирській, 2-А.

SilverBreeze на лівому березі біля моста Патона - також його робота:

Невтілений проект:

А от Харків-Палас здано в експлуатацію:

Що він пропонує

У лютому 2016 року, коли проводився попередній конкурс на посаду головного архітектора, кожен кандидат представив своє бачення розвитку міста. У презентації Свистунова говорилося, що він планує зменшити кількість зовнішньої реклами, визначити нові зони і класифікацію рекламних об'єктів. Щодо ще одного головного болю городян, МАФів, то вони, на думку новоспеченого головного архітектора повинні бути однаковими.

Заводи Свистунов планує перенести за місто, а на місці промзон організувати сучасне нешкідливе виробництво, побудувати бізнес-центри та житлові комплекси. Прибережну частину пропонується звільнити від підприємств і створити на їх місці набережні, пляжі та парки.

У планах Олександра Свистунова – будівництво торгово-розважальних і культурних центрів в спальних районах міста, облаштування громадських центрів на перетині основних магістралей і вулиць з кільцевою дорогою. На його думку, щоб уникнути перевантаженості центру міста, кожен район Києва слід забезпечити повним функціональним циклом: проживання, працевлаштування, обслуговування і відпочинок.

Свистунов виступає за відновлення в столиці річкового пасажирського транспорту і будівництво багаторівневих наземних та підземних паркінгів. Вздовж Дніпра архітектор планує створити підвісну канатну дорогу для сполучення між островами.

За матеріалами: Новинарня, 112, Страна

київ будівництво свистунов

Знак гривні
Знак гривні