ТОП-10 найкращих шкіл України за результатами ЗНО

У рейтингу лідирують ліцеї при вищих навчальних закладах. Панівні позиції мають столичні школи – 4 з 10 у «гуманітарному» блоці; 7 з 10 у «математичному»; 6 з 10 у «фізико-математичному».

Щоб збільшити зображення, клікніть на нього:

Зверніть увагу на ті заклади, які змогли потрапити у дві групи одночасно:

Гуманітарний ліцей Університету Шевченка,
Технічний ліцей КПІ,
гімназія «Троєщина»,
ліцей «Наукова зміна» (усі чотири Київ),

Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при Львівському університеті Франка та Ліцей інформаційних технологій при Дніпровському університеті Гончара.

Проте у рейтингу є й школи невеликих міст: Тернополя, Чернівців, Вінниці та Полтави.

Школи лідери дають високий рівень підготовки.

Але успіх має й інші складові: відбір для себе найкращих учнів, часто додаткове навчання, тобто найм батьками репетиторів, як для підготовки до ЗНО так і для кращої успішності в класі. За свідченням одного з батьків у 208-му ліцеї в Києві його син у 9-му класі мусить мати репетиторів з восьми предметів аби здати на високі оцінки державну підсумкову атестацію (ДПА), так зараз називаються шкільні екзамени. Можливо це екстремальний випадок, але формула "гарний учень = заняття з репетиторами", діє у більшості випадків.

ДЕТАЛЬНО У СТАТТІ ТЕКСТІВ

Все ж можемо стверджувати, що високі результати спеціалізованих шкіл та шкіл «при ВНЗ» підтверджують доцільність ідеї Міносвіти поділити середню школу на 3 частини –

молодшу, середню і старшу (передбачено в проекті Закону України «Про освіту»), де старша школа – це вже фактично підготовка до навчання в університеті і до якої йдуть вмотивовані до навчання учні.

школа інфографіка освіта datavis

Знак гривні
Знак гривні