Чи провалилась українська збірна в Ріо і хто винен?

Чи був провал української збірної і якщо був - то чи винне в цьому Міністерство спорту?

Олімпіада закінчилась - Україна на 31-му місці (ТАБЛИЦЯ)

Свою думку висловлює голова Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів:

"Так склалось, що я мав деяке організаційне відношення до спорту в своєму житті, тому висловлю свою думку."

"Хтось скаже: добре, що дві золотих, бо в нас війна і все погано. Ні, не добре. В цьому році на розвиток спорту було передбачено 679 млн грн., і додатково 441 млн грн. на підготовку олімпійських ігор. Понад мільярд гривень за 2 золотих, і всього 11 медалей, якась дивна економіка?" - пише Андрусів.

"У нас абсолютно совковий підхід до спорту: централізована система фінансування, животіння спорту і спортсменів за державні подачки. Скарги, які ми чуємо від спортсменів в стилі – держава мені нічого не дала, теж є частиною цього совкового дискурсу. Але міняти це методом – ми тут все поламаємо теж немає ніяких перспектив", - вважає він.

Насправді, спорт в Україні розвиває не міністерство, а спортивні федерації. Олімпійський чемпіон кується не на олімпійських зборах, не з подачок державних коштів, а саме в системі спортивної федерації, на національних і міжнародних змаганнях. Відповідно, саме на розвиток федерацій і потрібно спрямовувати ресурси.

На думку Андрусіва, федерації мають боротися за суспільну увагу, за спонсорів, і за саме головне – за майбутніх спортсменів. Тому інституційна підтримка федерацій, на конкурсній основі – головний напрям.

Друге велике питання – це інфраструктура. Більшість власності міністерства треба децентралізувати у власність місцевих органів влади або й самих федерацій.

"Звичайно, в такій ситуації постає питання доцільності існування самого міністерства – і правильно, його існування недоцільне", - пише Андрусів.

"На зміну міністерству сімї, молоді і спорту – тем, які взагалі між собою не пов’язані, мають бути створені посади уповноважених і державні служби. Роз’єднати ці теми необхідно давно, оскільки через їх не пов’язаність відбувається постійна битва за кошти, яку переважно виграє спорт, а на молодь і сім’ю йдуть мізери".

В українському спорті має відбутись дуже важлива зміна пріоритетів: олімпійська медаль потрібна не державі, вона потрібні самому спортсмену і його федерації. Тоді і відповідальність за успіх лежатиме на них.

Ну і на завершення, чи має піти у відставку міністр Жданов?

"Я думаю, що має. Але не через результати олімпійських ігор, тут він вже опинився в фіналі процесів запущених до нього, а через не спроможність здійснювати зміни і реформи", - вважає Андрусів.

Повний пост можна прочитати, перейшовши за посиланням на сайт фейсбуку:

україна жданов опініон Бразилія спорт

Знак гривні
Знак гривні