Україна не збирається затверджувати нового посла Росії-гебіста

Питання призначення нового посла Росії в Україні поки що знято за ініціативою української сторони. Про це сказала заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

“Це питання знято з порядку денного. Принаймні так, як його було поставлено – його знято з порядку денного”, – заявила вона.

Зеркаль вважає, що відсутність посла не вплине на розвиток двосторонніх відносин.

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, наразі питання щодо російського посла не стоїть на порядку денному через відсутність позитивної динаміки у відносинах сторін.

“Сьогодні йдеться не про кандидатури або якісь конкретні речі, а про створення позитивної динаміки щодо того, що відбувається навколо всього контексту російської агресії, навколо всього, що відбувається на Донбасі”, – наголосив Клімкін.

Водночас у Кремлі вважають, ніби досі триває процедура розгляду посольської кандидатури Михайла Бабича, який має досвід роботи у ФСБ та командних посад у ВДВ ЗС Росії.

“Некоректною є постановка питання про те, що Бабичу відмовлено в агремані. Йдуть різні дипломатичні процедури попереднього погодження, які виконуються в режимі тиші. Російська сторона пропонувала і раніше пропонує відомий варіант”, – сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Песков.

Тим часом російські опозиціонери – екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов і політична емігрантка Ольга Курносова на прес-конференції в Києві застерегли президента Петра Порошенка від узгодження кандидатури Бабича на посаду посла в Україні.

За словами Пономарьова, Бабич має досвід фальсифікації виборів у Росії, і якщо Україна погодиться на його кандидатуру, то отримає “гарантоване шпигунське гніздо як для координації російських спецслужб, так і для організації виборчих кампаній в інтересах РФ”.

Новинарня

росія бабич україна мзс

Знак гривні
Знак гривні