Луценко підписав підозру позбавленому недоторканості Онищенку

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні, 27 липня, підписав повідомлення про підозру народному депутату України від фракції “Воля народу” Олександру Онищенку.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

“Підписання повідомлення про підозру Онищенку відкриває Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі шлях до доведення справи проти основного та інших фігурантів газової схеми до її логічного завершення – судового вироку”, – зазначив керівник САП Назар Холодницький.

“Наступний крок – оголошення Онищенка в розшук, у тому числі й міжнародний. Якщо він продовжуватиме переховуватися, ми звернемося до суду про застосування процедури спеціального досудового розслідування згідно ст. 2971КПК України, яка дозволяє проводити судовий розгляд за фізичної відсутності обвинуваченого (in absentia)”, – наголосив він.

“Особливий акцент САП зробить на тому, щоб домогтися конфіскації усього заарештованого майна фігурантів газової схеми на користь держави”- додав Холодницький.

Також САП повідомляє, що один із фігурантів “газової справи Онищенка” погодився на угоду зі слідством. Це директор біржі “Львівська універсальна” Пігуляк В.М., який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних Онищенку.

Він повністю визнав свою провину і дав викривальні покази, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми з перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”.

“Угода слідства з Пігуляком – це значне досягнення у розслідуванні справи Онищенка. Його покази є ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли та розробили газову схему. Крім того, дана угода є сигналом для інших другорядних фігурантів, що повне визнання провини і співпраця зі слідством дозволяють отримати більш м’яке покарання та продовжити повноцінне суспільне життя”, – відзначив голова САП Назар Холодницький.

Як повідомляла “Новинарня”, 5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт народного депутата Олександра Онищенка, якого обвинувачують у махінаціях із продажем газу “Укргазвидобування”.

Після ухвалення такого рішення парламенту Онищенко залишився за кордоном. Без підозри він не міг бути оголошений у розшук і затриманий.

Повідомлення про підозру Онищенку Луценку передали Спеціалізована антикорупційна прокуратура й НАБУ.

Онищенка й ще 20 осіб підозрюють у махінаціях із газом держкомпанії “Укргазвидобування”, який отримували за угодою про спільну діяльність.

За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали шкоди на суму 1 млрд 613 млн гривень.

Згідно з поданням, угоди на спільний видобуток газу разом із державною “Укргазвидобування” були оформлені компаніями ТОВ “Надра Геоцентр”, ТОВ Фірма “Хас” та ТОВ “Карпатнадраінвест”, у яких Онищенко має частку.

Станом на 26 липня в цій справі було затримано 12 підозрюваних.

газ скандал корупція кримінал онищенко суд

Знак гривні
Знак гривні