Бульвару Вацлава Гавела - бути. Результати голосування

Сьогодні вранці, 13 липня, в Києві завершилося громадське обговорення та онлайн-голосування щодо перейменування бульвару Івана Лепсе на честь Вацлава Гавела в рамках декомунізації. Чеський президент і драматург, лідер Оксамитової революції в Чехословаччині переміг більшовицького профспілкового діяча, повідомляє “Новинарня”.

За Гавела учасники онлайн-опитування віддали 3529 голосів, висловилися проти перейменування – 2011.

Обговорення й голосування тривало з 13 травня. Варто зазначити, що тривалий час пропозиція перейменувати бульвар Лепсе на честь Гавела мала меншість або ж порівняно таку саму кількість голосів, як і відмова від декомунізації.

За два дні до завершення обговорення Лепсе лідирував із невеликим відривом. Однак далися взнаки численні заклики до участі в голосуванні на користь вшанування Гавела в соцмережах.

“Ті, хто вважає, що Гавел для Києва не герой і його ім’я тут геть не потрібне, випереджають прихильників Гавела в голосуванні на сайті Київської міської державної адміністрації. Я – у розпачі. Хто може бути проти одного із найбільших моральних авторитетів цілої Європи у ХХ столітті?! Дорогі кияни! Це буде абсолютною ганьбою для міста, коли ця прекрасна ініціатива провалиться!” – закликав на сайті “Історична правда” ще 12 липня радник голови Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко.

“Перемога тих, хто проти імені Гавела у Києві – це перемога невігластва і безсилля сильних”, – зазначав він, нагадуючи, що “Гавел – автор геніального есею “Сила безсилих” – маніфесту громадянських змін, книжки рецептів з подолання посттоталітарної симптоматики”.

“Кілька місяців тому “Сила безсилих” вперше вийшла українською у повному обсязі. Ми прочитуємо необхідні книжки майже через 40 років після їх виходу! “Сила безсилих” – це один з найкращих підручників демократії”, – наголосив історик.

Як відомо, 2016 рік оголошено “роком Вацлава Гавела в Україні” – на честь 80-річчя від дня народження визначного політика, драматурга й мислителя.

В різних містах за підтримки посольства Чехії відбуваються акції з цього приводу – конференції, фотовиставки, вистави, концерти.
Видання книги “Сила безсилих” та ініціатива щодо перейменування бульвару в Києві також були названі частиною “року Гавела”.

Після голосування на сайті КМДА рішення про перейменування бульвару має ухвалити Київська міська рада.

київ гавел

Знак гривні
Знак гривні