Батю судять, як колись майданівців: судді виконують вказівки влади

Вже зараз схоже, що чесних і відкритих слідства та суду можна й не чекати - будуть скоріше "політичні" рішення.

Адвокат Роман Маселко, який представляє в судах у справах Революції Гідності Автомайдан та родини Небесної сотні, вважає, що рішення Апеляційного суду щодо зміни запобіжного заходу для колишнього командира добровольчого батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта було ухвалене під тиском влади.

“Мені подвійно боляче дивитись на те, що відбувається зі справою Лихоліта (Баті). Болить, що люди, які добровільно ризикують своїм життям і захищають країну, попадають за грати, тоді коли злочинці, які роками обкрадають країну на волі і при владі. Але не менше болить, те, у що перетворили судовий процес по цій справі у апеляції“, – написав Маселко у “Фейсбуці“. Його цитує Новинарня

Я проти, щоб суддів нагинали таким чином навіть заради благородної мети. І справа навіть не в «айдарівцях», які відчайдушно і як уміють захищають свого товариша (хоча їхніх методів я не поділяю). А в тому, як зігнали апеляцію, та у тих вказівках, які судді отримали на цей процес. Чи хтось сумнівається, що такі вказівки були?” – наголошує адвокат.

Він також нагадав, що “суддям, яких вночі викликали для арештів активістів Майдану і давали «напутствіє» стосовно рішень, теж казали – це в інтересах держави”.

Маселко додав, що “в цій ситуації найбільше винна прокуратура”.

У чому прокуратура звинувачую "Батю" Лихоліта

Система проблемна. Адже в умовах початку війни керівники добробатів часто діяли виходячи з військової необхідності. І саме ці дії допомогли зупинити ворога і відбити частину територій. Але така військова необхідність часто суперечать цивільному законодавству. Навіть якщо і були зловживання щодо цивільного населення, то доцільно запровадити амністію для добровольців, котрі воювали на початку 3014 року.

Хроніка

1 липня, Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці без права застави колишнього начальника штабу батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта з позивним “Батя”, який був командиром цього добробату часів Надії Савченко.

Історія почалася із звинуваченні "Баті" колишнього мера Сєвєродонецька. Мовляв, його незаконно утримували і забрали автомобіль та гроші. Цей мер відомий тим, що оргназовува проросійське ополчення у своєму місті.

Після цього громадські активісти, бійці АТО й народні депутати заблокували суд і перекривали рух на Хрещатику, вимагаючи звільнення Лихоліта.

Після розголосу в заблокований активістами суд приїхав генеральний прокурор Юрій Луценко, який заявив, що знає “Батю” та бере його справу під особистий контроль.

У суботу Апеляційний суд Києва звільнив Лихоліта з-під варти на поруки народних депутатів. Засідання Апеляційного суду відбувалося в режимі відеоконференції з Печерським райсудом, де перебував “Батя”.

суд скандал прокуратура лихоліт

Знак гривні
Знак гривні