Верховна Рада сьогодні спробує змінити Конституцію

2 червня Верховна Рада спробує змінити конституцію в частині реформи правосуддя. А також ухвалити закон "Про судоустрій і статус суддів", який імплементує ці зміни.

Наведемо перелік основних новацій у системі правосуддя. Так, суддів призначатиме не Верховна Рада, а новий орган - Вища рада правосуддя. Кандитатів у судді обиратимуть тільки за конкурсом. При цьому зросте мінімальний віковий ценз - з 25 до 30 років. Максимальний вік судді - 65 років, після цього він залишатиме посаду.

Кандидат в судді повинен мати вищу юридичну освіту, стаж не менше 5 років, і володіти українською мовою. А от існуючий зараз 5-річний випробувальний термін для новопризначених суддів скасують.

Крім цього, буде посилено відповідальність суддів. Так, суддю звільнятимуть, якщо він не зможе пояснити, звідки в нього статки - як особисті, так і членів родини. Позбавлятимуть посади також за дисциплінарні порушення та грубе нехтування обов'язками.

Суддівську недоторканність буде обмежено. Щодо дій, не пов'язаних з виконанням професійних функцій, судді нестимуть відповідальність у загальному порядку. При цьому суддю можна буде брати під варту, якщо його затримано за вчинення тяжкого злочину.

Нагадаємо, зміни до конституції парламент має ухвалити трьомастами голосами. Після початку пленарного засідання лідер фракції "Народного фронту" заявив, що ці голоси в парламенті є. Втім, станом на ранок багато депутатів були відсутні у сесійній залі.

суд реформи парламент

Знак гривні
Знак гривні