На вихідних затоку Оболонь будуть очищувати та зариблювати

Цієї неділі, 24 квітня, на затоці Оболонь відбудеться акція з очищення водойми разом з її прибережною зоною та зариблення Дніпра.

Проект фактично вже став традиційним, починаючи з 2012 року, - пише Вечірній Київ. - З того часу кожен рік активісти поповнюють фауну не тільки головної річки столиці Дніпра, а й на інших міських водоймах, зокрема: озер Тельбін, Позняки, Райдужне, Біле, Вербне, затоки Верблюд, Русанівської протоки.

Міські водойми потребують невідкладного очищення та відповідного догляду – з кожним роком вони стають дедалі зарослими, заболочуються, суттєво знижується рівень кисню у воді. Найкращим варіантом є рослиноїдні білі амури та білі товстолоби, які позбавляють водойми від шкідливих та непотрібних водоростей – завдяки цим біологічним меліораторам відбувається фільтрація виключно природнім способом.

Окрім «жителів-санітарів», велика увага приділяється і відновленню популяції аборигенним видам риб, що споконвіку жили в Дніпрі, зокрема: сом, щука, судак, короп, карась, сазан, лин та інші. Вся риба вирощена в екологічно-чистому місці – у водоймах Фіш-Парку «Забір’я», що знаходиться за 25 кілометрів від Києва. Так, наприклад, вартість одного товстолоба становить 22 – 23 грн., карася – 17 грн., а карп та білий сом коштують 40 грн. за штуку. Найдорожчими є щука та судак – одна така рибина обійдеться у 70 грн.

Проект «Чисті водойми – Здорова нація» вже узгоджено з Інститутом рибного господарства НАН України та Головним управлінням охорони водних біоресурсів у м. Києві – програма включає в себе відповідні заходи на період з 2016 по 2018 рр..

Акція реалізується за кошти спонсорів та небайдужих громадян, тож до усі охочі можуть зробити свій внесок до еко-проекту – будь-яка фінансова підтримка збільшить кількість риби, що потрапить до Дніпра.

екологія київ

Знак гривні
Знак гривні