Чому небезпечна спецконфіскація у не засуджених судом осіб - навіть Януковича

Спецконфіскація до суду дозволить оточенню Януковича зрештою - причому через європейські суди - легалізувати крадене.

Йдеться про законопроект (№ 4057) який дозволить забрати у бюджет гроші Януковича в обхід суду. За них Яценюк хоче фінансувати поліцію, а Порошенко оборону. Такі джерела грошей вкрай ненадійні і можуть похоронити важливі зміни у МВС чи озброєння Армії. Не відомо, що хочуть політики чи завалити реформи через недофінансування, чи спонукати депутатів прийняти сумнівний законопроект.

Експерти Реанімаційного пакету реформ вважають, що забирати гроші Януковча без суду вкрай небезпечно:

"Маніпуляція у протисканні через Верховну раду законопроекти про спецконфіскацію 4057 насправді має зовсім іншу мету – вибілити прокурорів на чолі з Махницьким-Яремою-Шокіним-наступником Шокіна в провалі процедури повернення активів кліки Януковича в бюджет України. Тому не дивно, що саме Шокін дуже просив підтримати попередню реінкарнацію 4057, - пише Ярослав Юрчишин, експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління "Transparency International Ukraine".

РПР застерігає, що будь-яка конфіскація активів Януковича та його соратників, чи будь-кого іншого, за запропонованою в законопроекті N4057 процедурою, зможе бути успішно оскаржена в Європейському суді з прав людини, який через кілька років своїм рішенням змусить державу Україна повертати незаконно конфісковане його власникам. В кінцевому результаті це дозволить Януковичу та його соратникам легалізувати свої незаконно набуті активи.

Більш того, законопроект N4057 в разі прийнятті стане очевидним відкатом України в прогресивному законодавстві стосовно повернення активів, прийнятого парламентом в лютому 2016 року на виконання вимог ЄС в рамках плану дій з візової лібералізації.

Законопроект суперечить, зокрема, Директиві ЄС 2014 року щодо конфіскації, яка допускає конфіскацію до вироку лише щодо майна безпосередньо пов'язаного із злочином, а розширену конфіскацію – лише після вироку.

Будь-які подібні зміни до законодавства про конфіскацію майна без проведення ретельного аналізу експертів ЄС чи Ради Європи є неприйнятними.

Враховуючи описані вище ризики, РПР вважає неможливим та недоречним будь-які спроби доопрацювання тексту проекту закону та закликає народних депутатів законопроект N4057 відхилити.

Детальна аргументація

законопроект скандал корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні